ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vrakdelar hittade efter fransk flygkrasch – inga överlevande

TT · 24 Mar 2015
Uppdaterad 24 Mar 2015

Foto: TT


Ett flygplan med 150 passagerare och besättningsmän har kraschat i franska alperna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns inga överlevande, bekräftar det första räddningsmanskapet på plats, enligt fransk tv.En Airbus A320 har kraschat i de sydliga franska Alperna. 

- Flygplanet är fullkomligt förstört. De största vrakdelarna är stora som bilar, säger Gilbert Sauvan från den regionala myndigheten till tidningen Les Echos.

Ett plan från flygbolaget Germanwings på väg från Barcelona till Düsseldorf har kraschat i de franska Alperna. Ombord fanns 148 passagerare och besättningsmän, enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det här är en tragedi, säger Hollande i direktsänd fransk tv.

– Olyckan har inträffat i ett område som är svårt att nå, säger presidenten.

Flygplanet ska ha kraschat i närheten av staden Digne. Räddningsmanskap bestående av 240 brandmän är på väg till olycksplatsen, rapporterar Le Monde.

Enligt Le Figaro kraschade flygplanet vid det 2 961 meter höga Tête de l'Estrop. Enligt franska flygmyndigheten DGAC kom nödsignaler från planet klockan 10.47 då det hastigt tappade höjd i närheten av Barcelonette, rapporterar tidningen La Provence.

Vrakdelar från planet ska ha hittats i närheten av Barcelonette, uppger TF1. Två helikoptrar har siktat flygplansresterna, rapporterar fransk tv.

– Flygplanet har kraschat nära kommunen Prads. Från helikoptrar har det gått att se flygplanskroppen och några kroppar runt omkring, säger transportminister Alain Vidalies i fransk radio, enligt TF1.

Olycksområdet ligger i de södra delarna av de franska Alperna, relativt nära gränsen mot Italien, i departementet Alpes-de-Haute-Provence. I närheten ligger bland annat populära skidorterna La Foux d'Allos och Pra-Loup. Barcelonette är närmaste större ort med cirka 2 500 invånare.

Räddningsmanskap bestående av 240 brandmän är på väg till olycksplatsen, rapporterar Le Monde.

De franska ministrarna Bernard Cazeneuve, Ségolène Royal och Alain Vidalies väntas till platsen tillsammans med den tyska ambassadören, rapporterar TF1. Samtidigt uppges Frankrikes flygledare omedelbart ha tagit beslut om att ställa in den strejk som annars varslats om från i morgon till på fredag.

Svenska utrikesdepartementet har i ännu ingen information om det var svenskar ombord på planet.

– Vi försöker undersöka det genom vår ambassad i Paris som har kontakt med franska myndigheter. Våra ambassader i Berlin och Madrid undersöker det också via lokala myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

45 spanjorer tros ha funnits ombord, uppger Spaniens vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaria, enligt Reuters.

Kung Felipe av Spanien kommer att avbryta sitt pågående statsbesök i Frankrike för att åka hem med anledning av olyckan.

Enligt Felipe befann sig spanska, tyska och turkiska medborgare på planet, rapporterar fransk tv. Enligt Frankrikes president François Hollande har sannolikt inte några fransmän omkommit i olyckan.

Här sågs flygplanet senast.

Utrikesdepartementet har ännu inga uppgifter om att svenskar skulle ha varit ombord på planet som kraschade.

– Vi försöker undersöka det genom vår ambassad i Paris som har kontakt med franska myndigheter. Våra ambassader i Berlin och Madrid undersöker det också via lokala myndigheter, säger Johan Tegel vid UD:s presstjänst.

Det aktuella flygplanet flögs av Germanwings, ett så kallat lågprisbolag. Risken finns att priserna pressas så hårt i dessa bolag att säkerheten hotas, säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till TT.

– Man kan ha dubier vad gäller lågprisbolagen, att man pressar kostnaderna så mycket att man till slut når en gräns där den mänskliga faktorn spelar roll. Vi vet erfarenhetsmässigt att de här bolagen har fler incidenter, vilket är en indikator. Problemet är bara att man inte följer upp dem. Vi vet inte ännu, men man kan alltid misstänka att sådana faktorer spelat in i det här fallet, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll till TT.

Det aktuella flygplanet, en Airbus 320, var från 1991, 24 år gammalt. Men enligt Hans Kjäll ska inte åldern inte spela någon roll, eftersom de underhålls kontinuerligt, efter ett visst schema.

– Man bör också komma ihåg att tekniken endast står för en mindre del av alla haverier. En klar majoritet, runt 75 procent, beror på mänskliga faktorer, som att man hanterar planet på ett felaktigt sätt, att man gjort avsteg från checklistan eller hur man samarbetat i cockpiten.

Germanwings är ett dotterbolag till tyska Lufthansa. Lufthansas pressavdelning i Frankfurt är förtegen om händelsen.

– Vi vet ännu inte vad hände med Germanwings flight 9525. Våra tankar är med familjemedlemmar och vänner. Vi gör allt vi kan för att ta reda på mer. Någon ytterligare information kan jag inte ge dig just nu, säger en talesperson på pressavdelningen.

TT: Vet du något om passagerarnas nationalitet?

– Som jag sade kan jag inte ge dig någon ytterligare information just nu.

Flygbolaget Germanwings har utannonserat en presskonferens till klockan 15 i närheten av Köln-Bonns flygplats, uppger AFP.

Flygbolaget har på Twitter gjort om sin logga — i normala fall är den gul och lila, men nu är loggan svart efter dagens flygkrasch.

Germanwings talar nu om 144 passagerare.

– Enligt den information som vi har just nu kan vi inte säga om och i så fall hur många som kan ha överlevt, säger flygbolagets vd Oliver Wagner i tysk tv.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro