ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vräkningshotad åldring får ha kvar sin lägenhet

Stockholm TT · 25 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Styrelsen har enhälligt beslutat att upphäva beslutet och låta Maj stanna, sade HSB Mitts vd Yngve Stridh. Ingen i bostadsrättsföreningen Skattens styrelse ville kommentera varför de ändrat sitt tidigare beslut, utan de lämnade HSB-kontoret via en bakdörr.

Hela styrelsen meddelade också att de lämnar sina poster och medlemmarna får nu utse en ny styrelse.

Maj Holmblad har varit försenad med tre månadsavgifter. På grund av sviktande hälsa har hon periodvis vistats på sjukhus och äldreboenden de senaste åren. Tvingades vänta Maj Holmblad fanns på plats i HSB:s lokaler på måndagen, men tilläts inte komma in på mötet där hennes fall avhandlades, utan fick vänta på beskedet tillsammans med ett stort pressuppbåd. -Jag känner en stor tacksamhet och vill ge en eloge till styrelsen som ändrade sitt beslut, sade en lättad Maj Holmblad. För tillfället bor hon på ett kommunalt korttidsboende eftersom hon av hälsoskäl inte kan bo i sin lägenhet i centrala Sundsvall.

Även advokat Fredrik Burvall drog en suck av lättnad när han fick beskedet. -Jag är otroligt glad att HSB-styrelsen ändrade sig, även om det dröjde till fem i tolv. Nu behövs en Lex Maj för att inte andra sjuka och gamla människor utan stöd av närstående hamnar i samma besvärliga situation, säger Fredrik Burvall till TT. Lex Maj-Jag tycker att det med automatik skulle ges rätt till offentligt biträde för dem som hamnar i en sådan här situation. Det måste dessutom till en lagstiftning som gör det omöjligt att genomföra en sådan här tvångsåtgärd utan att det skett ett samråd mellan olika myndigheter. I det sammanhanget måste det finnas någon som kan ta tillvara den drabbades intressen, framhåller advokat Burvall. I det här fallet dröjde det fem månader innan en god man utsågs till den 83-åriga kvinnan. -Det var under den här tiden när Maj var sjuk och utan stöd av nära anhöriga eller någon god man som det en uppstod en miss med att betala in tre månadsavgifter. Det hade kunnat fått ödesdigra konsekvenser för en sjuk och gammal människa. Men i det har fallet har en stark folkopinion segrat när juridiken inte nådde ända fram, säger Fredrik Burvall. Stark opinion Fallet Maj har väckt stor uppmärksamhet. Flera hundra tusen människor har skrivit under namnlistor med krav på att hon ska få bo kvar i lägenheten. Även grannarna och medlemmar i bostadsrättsföreningen har engagerat sig till stöd för sin 83-åriga granne.

HSB:s ledning har konstaterat att den lokala styrelsen handlat juridiskt rätt, men hoppats på att den skulle ändra beslutet och ta mänskliga hänsyn. -Det är det beslut de borde ha fattat redan från början, men naturligtvis är det bra att de nu tagit sitt förnuft till fånga, säger Gun-Britt Mårtensson, HSB:s riksförbundsordförande.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro