ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vrede på sociala medier mot årets julvärd – för att hon är muslim

Joel Linde · 20 Nov 2015
Uppdaterad 20 Nov 2015

Foto: Claudio Bresciani/TT


På fredagen presenterades Gina Dirawi som årets julvärd, och många visade snabbt sitt missnöje. Inte mot hennes kompetens, utan mot att hon inte är kristen.

klar

Artikellänk är kopierad

På fredagen meddelades att Gina Dirawi blir årets julvärd i SVT. Och kritiken lät inte vänta på sig. Även om merparten av inläggen i sociala medier är positiva till beskedet så är det också många som rasar. Och då inte främst mot hennes kompetens, utan mot att hon är muslim.

”Nä nu jävlar!!! En muslim ska leda julaftonsfirandet i Sveriges Television! Är de inte riktigt kloka?” Så skriver journalisten och chefredaktören på den islamfientliga tidningen Dispatch International, Ingrid Carlqvist, rapporterar Göteborgsposten.

►LÄS MER: Gina Dirawi svarar på kritiken

Den sverigedemokratiska politikern Wigert Lindblom skrev också ett upprört inlägg på sin Facebooksida:

”Nästa jul med den här utvecklingen blir det förbjudet att äta skinka”, skriver han.

Till GP säger han att han står för sina ord:

– Det var min spontana tanke om utvecklingen i vårt samhälle. Man får tolka det som man vill. Men jag tror många förstår mig, säger han.

Han ville däremot inte utveckla på vilket sätt skinkan skulle försvinna från julbordet på grund av att Gina Dirawi sitter i julfåtöljen i år.

►LÄS MER: Gina Dirawi leder Melodifestivalen

– Jag kan inte utveckla det där riktigt. Jag har lite annat jag måste göra nu. Men jag tycker det känns som att SVT försöker sudda ut våra traditioner, säger Wigert Lindblom till GP.

Själv säger Gina Dirawi att hon tyvärr är van vid den typen av påhopp vid det här laget, men att hon ändå reagerar över kritiken.

– Vad jag vet har ingen haft synpunkter på de tidigare julvärdarnas tro, och jag förstår inte riktigt varför det skulle vara ett problem.

Vissa har också påpekat via sociala medier att det är lite märkligt att människor bryr sig så mycket om den religiösa aspekten med jul helt plötsligt:

”När det bestäms att Gina Dirawi ska vara julvärd och folk ba ”är inte hon muslim?” A jo för ni bryr er så mkt om sambandet jul-kristendom”, skriver en användare på Twitter.

►LÄS MER: Kritik mot Guldbaggen: "En mansfest"

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro