ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Vuxen-ADHD allt vanligare

Johan Nylander · 6 Mar 2013
Uppdaterad 6 Mar 2013

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter blir en allt vanligare diagnos. I Göteborg har antalet vuxna med ADHD-diagnos fördubblats på bara tre år, rapporterar Göteborgs-Posten.

Allt fler kändisar går ut och berättar om din ADHD och det skrivs allt fler forskningsrapporter. Det är dock allt från enkelt för vuxna att få diagnos. Väntetiderna hos psykiatrivården är långa och de privata klikerna dyra, framhåller Henrik Ragnevi, Göteborgsordförande i patientföreningen Attention.

– Man måste ha ett ”påtagligt funktionshinder” för att utredas. Bara de sjukaste får hjälp. Arbetar eller studerar man är det praktiskt taget omöjligt att få en utredning. Det är kalla handen direkt, säger han till GP.

År 2009 utreddes och behandlades 904 personer för ADHD i Göteborg. Tre år senare har antalet fördubblats till 1.861 personer. Många av dess har också barn med samma diagnos.

– ADHD är inte lika skamfyllt som det har varit. Vi ser en större öppenhet, säger Ylva Liander på Sahlgrenskas barnneuropsykiatri, till GP.

Drygt 5 procent av alla unga och tre procent av alla vuxna har diagnosen ADHD Attention Deficit Hyperactivity Disorder) i Sverige, skriver GP.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro