ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

VW lägger bud på hela Scania

TT · 21 Feb 2014
Uppdaterad 21 Feb 2014

I ett bud på totalt 59,8 miljarder kronor erbjuder Volkswagen-gruppen (VW) Scanias aktieägare 200 kronor per aktie. VW lovar också att inte skära i verksamheterna i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det är en nyckel för Volkswagens strategi för lastbilsmarknaden, sade Hans-Dieter Pötsch, VW:s finansdirektör, vid en telefonpresskonferens efter att budet offentliggjorts på fredagen.

VW erbjuder 200 kronor per aktie, oavsett aktieslag. Erbjudandet gäller aktier som varken direkt eller indirekt kontrolleras av VW och budet är värt 59,8 miljarder kronor.

Det ligger 53,3 procent över den genomsnittliga betalkursen för Scanias B-aktier de senaste 90 dagarna. VW:s mål är att nå 100 procent av ägandet, och villkoret för att avsluta affären är att VW får över 90 procent.

Eventuellt hugade försäljare kan börja sälja den 17 mars och får till den 25 april på sig att sälja.

Pötsch talar om en "logisk" lösning för att "låsa upp" hinder som dagens ägarförhållanden i Scania, VW och lastbilstillverkaren MAN medfört.

Han säger att budet ska finansieras genom VW-gruppens vinster, kassakista men också att preferensaktier för uppemot två miljarder euro ska släppas.

Pötsch tycker att budet innefattar både dagens och framtida värde av Scania och är av godo för "Scania och Sverige".

– Det är ett mycket attraktivt bud.

Leif Östling — tidigare Scania-vd och numera ledamot i VW:s förvaltningsstyrelse — påpekar att VW redan äger 63 procent av kapitalet och 89 procent av rösterna i Scania.

VW når samordnings- och effektivitetsvinster, men Scania har blivit en uppskattad och "beundrad" del i VW-gruppen och ska behållas som självständigt varumärke, enligt Östling. Han understryker att inga planer finns på minskad utveckling och tillverkning i Sverige.

– Hela kärnan till Scanias succé har sitt ursprung i Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro