ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wahlberg: Hovrätten kan inte visa att Mangs är rasist

Stefan Wahlberg · 25 Apr 2013
Uppdaterad 25 Apr 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Wahlberg: Hovrätten osäker på om Mangs är rasist
Wahlberg: Hovrätten osäker på om Mangs är rasist

Att hovrätten dömer Peter Mangs för ytterligare tre mordförsök beror på att man gör en annan bedömning än tingsrätten när det gäller både Peter Mangs motiv till skjutningarna – alltså att döda – och risken för att offren de facto skulle dö. Tingsrätten betraktade två av dessa fall som försök till grov misshandel och friade i det tredje.

Precis som tingsrätten anser hovrätten att Peter Mangs brott har ett ”synnerligen högt straffvärde”. Detta räcker alltså gott och väl för att döma honom till lagens strängaste straff – livstids fängelse – trots att hovrätten anser att åklagarna inte har kunnat bevisa att Peter Mangs skulle ha haft rasistiska motiv, någonting som annars ska betraktas som en försvårande omständighet när domstolarna väljer straff.

Åklagarna har under hela processen hävdat att för Peter Mangs motiv skulle ha varit att kränka sina offer på grund av deras nationella eller etniska ursprung.

Hovrätten konstaterar i och för sig att samtliga brott har riktat sig mot personer med utländsk bakgrund. Liksom tingsrätten konstaterar dock hovrätten ”att den omfattande utredning som i målet lagts fram avseende Peter Mangs person inte har gett någon helt entydig bild av hans syn på människor med sådan bakgrund.”

Hovrätten skriver att vissa av offren framstår som så slumpvis utvalda och att det ”snarast framstår som en tillfällighet vem som kommit att utsättas för beskjutningen att det kan ligga närmare till hands att misstänka att Peter Mangs val av brottsoffer styrts av sådana faktorer som hudfärg eller ursprung.”

Hovrättens slutsats är dock att det inte är bevisat att Peter Mangs hade rasistiska motiv och att man därför inte har tillämpat den paragraf i brottsbalken som handlar om detta.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Wahlberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro