ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Wallström om anfallen mot Syrien: Viktigt att konflikten inte eskalerar”

Sofia Clason · 14 Apr 2018
Uppdaterad 15 Apr 2018
"Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syren".

"Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syren". Foto: IBL


I natt genomförde USA, Frankrike och Storbritannien ett militärt angrepp mot Syrien. Enligt Pentagon ska flera kemvapenanläggningar ha träffats. Nu kommenterar utrikesministern Margot Wallström händelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

– Sverige har förståelse för den ilska som väcks av de fasansfulla dåd som har begåtts i Syren, skriver utrikesministern Margot Wallström (S) i ett pressmeddelande enligt flera medier.

Uttalandet kommer efter ett militärt angrepp mot forskningsanläggningar för kemvapen i Syrien, som utfördes av USA, Frankrike och Storbritannien i natt svensk tid. Anfallen skedde i direkt följd av den påstådda kemvapenattack som regimen i Syrien anklagas ligga bakom, skriver SVT.

Mer än 100 missiler avfyrades mot Syrien i nattens angrepp. Tre forskningsanläggningar har attackerats, varav två i Damaskus och en i Homs. Tre personer uppges ha skadats.

I utrikesministerns pressmeddelande beklagar Margot Wallström också att FN:s säkerhetsråd inte har kunnat enas om hur användningen av kemvapen i Syrien ska stoppas. Hon lyfter att användningen av kemvapen är ett allvarligt hot mot internationell fred och säkerhet.

– USA, Storbritannien och Frankrike har i natt agerat militärt i Syrien med syfte att avskräcka Syrien från användning av kemiska vapen, skriver Margot Wallström i pressmeddelandet.

Utrikesministern betonar också att det är viktigt att konflikten inte eskalerar, nu när ansträngningarna för att nå en politisk lösning fortsätter.

pil
Detta har hänt

• Lördagen den 7 april dödas minst 70 personer i en misstänkt attack med kemiska vapen i Ghouta i Syrien. En syrisk rebellgrupp anklagar regimen för att ligga bakom attacken.

• I ett skriftligt uttalande lägger det amerikanska utrikesdepartementet skulden på den syriska regimen samt Ryssland och uppmanar landet att omedelbart sluta stödja den syriska regimen.

• Under natten till lördagen den 14, går USA, Storbritannien och Frankrike till militärt angrepp mot kemvapenanläggningar i Syrien. Tre anläggningar träffas och tre personer uppges ha skadats. Ryska styrkor i landet ska ha varnats om angreppet i förväg.

• USA:s president Donald Trump förklarar att anfallet mot Syrien syftar till att avskräcka från användning av kemiska vapen. Presidenten säger också att attacken är ett direkt resultat av att Ryssland misslyckats med att stoppa Syriens användning av kemvapen.

• Ryssland president Vladimir Putin kallar till krismöte i FN:s säkerhetsråd och riktar hård kritik mot västerländernas agerande. Presidentet varnar för att attacken kan förvärra den humanitära krisen.

• Det syriska utrikesdepartementet kallar anfallet för ”barbarisk aggression” och hävdar att den syftar till att stoppa en utredning av den misstänkta gasattacken. Man säger även att den inte påverkar landets kam mot militanta rebeller.

• Både Ryssland och Iran, som stödjer Syriens president Bashar Al-Assad har fördömt attacken.

• EU, Nato och Israel stödjer attacken.

• Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalar sig i ett pressmeddelande där hon betonar vikten av att konflikten inte eskalerar, när ansträngningarna för att nå en politisk lösning fortsätter.

• USA:s försvarsminister Jim Mattis hävdar att det inte finns några planer på fler attacker.

• Under söndagens möte med FN:s säkerhetsråd säger USA:S FN-ambassadör Nikki Haley att USA är redo att anfalla Syrien igen om regimen skulle använda sig av kemiska vapen framöver.

klar

Artikellänk är kopierad

Sofia Clason
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro