ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Warhols 15 minuter blir en evighet

metro · 17 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Peter Siljerud - Framtidsstrateg

klar

Artikellänk är kopierad

Är det någon som minns lp-skivan A. O. Mod TV Vers med gruppen V Spy v Spy? Nej, antagligen inte. Men det var en rätt bra lp som kom ut 1987 som jag i ett infall av nostalgi kände att jag bara måste lyssna på. Jag försökte hitta den i digital form på internet utan framgång. Det blev i stället ett besök på vinden där jag fick damma av min sedan länge avpolletterade skivspelare. Genom att koppla den via en gammal hederlig förstärkare lyckades jag föra över skivan till min dator.

Med ett ljudediteringsprogram filtrerade jag bort bruset och voila! – äntligen kunde jag återförenas med V Spy v spy. Men jag stannade inte där. Operation Digitalisering hade bara börjat. Jag spelade av samtliga mina lp-skivor som var svåra att hitta på internet. Så tog jag mig an cd-skivorna. De digitala filerna komprimerades och lagrades prydligt på min nyinköpta hårddisk. Jag fortsatte med videofilmer från skoltiden, kassettband med inspelad musik, ja till och med farfars smalfilmer och gamla dataspel lyckades jag digitalisera. Jag vidrörde tanken att skanna in alla diabilder men där tog krafterna slut. Jag hade trots allt under ett par veckor digitaliserat stora delar av mina medier, för att inte säga stora delar av mitt liv.  En person som har tagit detta ett steg längre är Gordon Bell på Microsoft. Han har under de sex senaste åren digitaliserat och sparat artiklar, böcker, kort, brev, mail, foton, presentationer och videofilmer på sin dator. Även hans varseblivning av omvärlden lagras i form av bilder han ser, ljud han hör och webbsidor han besöker. Gordon Bell är numera helt papperslös. Han har gått från att använda atomer till att använda bitar. Ettor och nollor har ersatt de fysiska föremålen. Det sökbara digitala minne han byggt upp blir en ovärderlig hjälp när han ska minnas tidigare upplevelser. En människa kan sägas vara just summan av allt den har upplevt och alla den har mött. Resten är ett lagringsproblem. Att spela in livets alla upplevelser och sedan lägga ut dem på internet blir den ultimata voyeurtrippen. Det handlar inte längre om 15 minuter i rampljuset som Andy Warhol påstod, på internet kan våra publicerade liv postumt dissekeras i oändlighet. Internet har förmågan att göra oss odödliga.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro