ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Warszawa bubblar av framtidstro

Tidningen Res · 26 Feb 2012
Uppdaterad 26 Feb 2012
Warszawa bubblar av framtidstro

Warszawa bubblar av framtidstro


Från att ha kallats Europas tråkigaste stad till att vara en av norra Europas absolut coolaste. Fortfarande tyngs avenyerna av sovjetarkitektur, men numer fylls byggnaderna av framtidtro. De senaste åren har det gått undan för Warszawa, som i sommar bjuder in till EM i fotboll.

klar

Artikellänk är kopierad

För många är första intrycket av Warszawa fruktansvärt. Långt ifrån allt i staden är vackert – här finns många exempel på enorma betongpalats som det gamla Sovjet vurmade för. Polackerna själva avskyr allt som påminner om den kommunistiska tiden, och diskussionerna går höga om hur mycket av arkitekturen man ska spara till eftervärlden. 

Om man som besökare däremot gör sig omaket att skrapa lite på den flagnande färgen så hittar man en tuff och intelligent stad fylld av dynamik och progressivitet. Ingen annanstans i Polen finns så många barer, klubbar och musikscener, och Warszawaborna själva är fullproppade av framtidsoptimism.  

När Warszawa i sommar som en av värdstäderna bjuder in till EM i fotboll, har det mesta putsats upp. Man har till och med byggt en ny nationalarena med plats för över 50 000, och här kommer bland annat en av semifinalerna spelas. Det svenska landslaget spelar i första hand på andra arenor, men fotbollsfesten i Warszawa är redan igång. Det blir dessutom första gången på länge som Warszawaborna stolta visar upp sin stad för omvärlden.  

FÅ FLER RESTIPS PÅ RES.SE

klar

Artikellänk är kopierad

Tidningen Res
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro