ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Webbsajt livestreamar från hundratals svenska hem

Emmelie Wallroth · 7 Nov 2014
Uppdaterad 7 Nov 2014
Bilderna är från övervakningskameror i Nederländerna.  

Bilderna är från övervakningskameror i Nederländerna.   Foto: Skärmdump Insecam.com


klar

Artikellänk är kopierad

På en webbsajt som livestreamar från över 73 000 övervakningskameror kan vem som helst gå in och kika in i privata vardagsrum eller arbetsplatser, rapporterar Ny Teknik.

När man kommer in på sajten Insecam.com kan man välja att klicka sig in bland 256 olika länder, vilket Ny Teknik var först med att rapportera. Och med på listan finns Sverige med 292 övervakningskameror i till exempel Åkersberga, Bollnäs eller Göteborg.

När Metro klickar sig in på en övervakningskamera i Åkersberga dyker en bild från uppfarten till en privat villa upp på skärmen. Det går även att se rakt in i svenskars kök och vardagsrum.

Enligt Ny Teknik är sajten möjlig eftersom ägarna till övervakningskamerorna inte har ändrat det förinställda standardlösenordet till utrustningen.

Anders Ahlqvist, it-expert vid rikspolisstyrelsen, känner inte till sajten men menar att det låter som att sajten kan bryta mot lagen. 

– Om jag sätter upp en tjänst som inte är tillgänglig för allmänt tillgänglig och du tar dig in genom att gissa lösenordet så finns det ett juridiskt ord för det, och det är dataintrång. Och utan att känna till detaljerna i det här så skulle jag säga att det här borde vara skäl till misstanke om dataintrång, säger han till Metro.

Han menar att ägarna till kamerorna som finns med på bör anmäla sajten.

– Men det första man ska göra, vare sig man finns med eller inte, är att se över sina inställningar. Och det ska man göra med all sin utrustning, säger Anders Ahlqvist. 

I ett mejl till Metro skriver Insecam att de flesta kamerorna som finns med på sajten är placerade på offentliga platser.

”Och jag skulle plocka bort kameran om ägaren bad om det”, skriver en person bakom Insecam.

De menar att all information som har gjort sajten möjlig går att hitta på internet och att anledningen till att de gjort sajten är att få kameraägarna att tänka mer på säkerheten.

”De flesta kameror erbjuder användaren att byta lösenord varje gång man loggar in. Men de flesta användare ignorerar det”, skriver man i mejlet. ​

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro