ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Webbtjänst varnar när fildelare anmäls

Kristoffer Rengfors · 8 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Nu finns ett sätt att upptäcka om någon kräver ut uppgifter om din IP-adress. Frivilliga människor från hela Sverige ska hjälpas åt att varna fildelare när någon anmäler just deras IP-nummer.På Ipred Watchlist kan användarna skriva in sin IP-adress. Frivilliga människor över hela Sverige går sedan ut och undersöker om någon av landets tingsrätter fått in "Ipred-anmälningar". Dessa personer matar sedan in alla anmälda IP-nummer på Ipred Watchlist. Alla IP-nummer som finns anmälda får då ett varningsmejl. Att det finns frivilliga som vill hjälpa till att hålla systemet igång är det ingen tvekan om.– Sajten har bara varit uppe i några dagar och folk har precis börjat höra av sig till tingsrätter för att begära ut handlingar. Men de som varit på tingsrätter har i flera fall fått höra att andra redan varit där tidigare och begärt ut handlingar, säger Jacob Hansson, initiativtagare till tjänsten.Än så länge bygger säkerheten i tjänsten på att frivilliga människor faktiskt går ut och hämtar in information från landets tingsrätter. Men redan nu finns planer på att automatisera så att anmälningarna som lämnas in mot fildelare läses av automatiskt. Men något idiotsäkert skydd tror inte Jacob Hansson att tjänsten kan bli.– Nej det är klart att man inte kan lita på att det här ska vara helt säkert. Poängen är att om man har skrivit upp sin IP-adress här har man oändligt mycket större chans att bli varnad än om man inte gör det.Eftersom en upphovsman måste lämna in en ansökan till en tingsrätt för att få ut uppgifter om en misstänkt illegal fildelare uppstår en tidsfrist under tiden då tingsrätten behandlar anmälan. Det är under den här tiden den som fått sitt IP-nummer anmält har på sig att rensa hårddiskar eller röja undan bevis för illegal fildelning.

Att tjänsten är designad för att undvika en svensk lag och ge illegala misstänkta fildelare tid att göra sig av med bevis tar inte Jacob Hansson så hårt på. Istället vill han peka på att många anser att Ipred-lagen är rättsvidrig och strider mot demokratiska principer.–  Det här handlar inte om att jag är för fildelning. Ipred-lagen är ämnad att låta stora företag leka polis, inte för att skydda upphovsrätten. Jag är helt för att skribenter, musiker och andra upphovsmän ska få betalt. Det är häxjakten på fildelarna jag vänder mig emot.Ipred Watchlist började som ett enmansprojekt och byggdes upp under helgen efter att Ipred-lagen införts. Men ganska direkt hörde människor av sig från andra delar av landet.– Det här är ett socialt webbprojekt med folk som hjälper till från hela landet. Jag byggde applikationen från början men nu hoppas jag bygga ut med wikis och andra funktioner så att den inte ska vara beroende av en person, säger Jacob Hansson.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro