ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Webbtjänsterna som varnar för dödssmittan

Kristoffer Rengfors · 28 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Svininfluensan sprider sig fort över hela världen. För den som vill hålla koll på pandemin, men inte litar på att nyhetsuppdateringen ska hålla dig tillräckligt informerad finns det mängder av alternativ. Gammelmedia är långt ifrån det ända sättet att hålla sig a jour med hur sjukdomen breder ut sig över planeten.

Google Maps om Svininfluensan. (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)
Google Maps om Svininfluensan. (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)

Google Maps

Som för i princip allt annat på Google Maps finns en speciell karta för svininfluensans spridning. Med olikfärgade nålar visas misstänkta, bekräftade och avfärdade fall. Även dödsfallen finns utmärkta. Kartan uppdateras och kommenteras av tusentals användare och har setts av hundratusentals människor.

Health Maps. (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)
Health Maps. (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)

Health Maps

Den som ska ut och resa kan vilja veta exakt i vilka länder sjukdomar finns. Då kan den Google Mapsbaserade tjänsten Health Maps vara nyttig. Där listas dels svininfluensan, men även andra epidemier uppdelade på världsdelar, länder eller sjukdomar. Tjänsten uppdaterar en världskarta från en mängd nyhetskällor och på flera språk. En wikifunktion finns även tillgängliga för den som vill rapportera in egna smitthärdar.

CDC (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)
CDC (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)

Center for Disease Control and Preventation

För alla världsresenärer kan Center for Disease Control and Preventations resetjänst vara ett bra ställe att börja. Här finns ett specialkapitel om svininfluensan med riktlinjer för hur man ska skydda sig om man reser till en smittohärd. Sajten uppdateras regelbundet med guider för länder med olika typer av resor till smittohärdar. Just nu varnar organisationen för alla resor till Mexico. Ingen som inte måste åka dit bör åka resa att läsa i senaste nyhetsuppdateringen.

Dipity (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).
Dipity (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).

Dipity

Dipity är en wiki-tjänst som skapar överskådliga tidslinjer över allt från krig i världshistorien till aktuella händelser. Svininfluensan har förärats med ett flertal tidslinjer. Med länkar till artiklar och nyhetsklipp inplacerade på tidslinjen går det enkelt att följa spridningen både geografiskt och i tiden. Dessutom säger tjänsten en hel del om vilka nyhetskällor som faktiskt är snabbast med att uppdatera.

Twitter (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).
Twitter (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).

Twitter

Mikrobloggen Twitter har gjort sig känd för att ständigt vara först ut med nyheter. Inlägg taggade #swineflu och #pandemic fullkomligt haglar in från användare över hela världen. Det kan handla om oroade tågresenärer som får panik av hostande medresenärer till bloggare som sprider länkar till de senaste uppdateringarna om virusets spridning. Under tisdagen var uppdateringsfrekvensen runt 200 tweets på tio minuter med information om svininfluensan.

Wikipedia (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).
Wikipedia (Klicka på bilden för att komma till tjänsten).

Wikipedia

Wikipedias engelska artikel om Svininfluensan har uppdaterats cirka en gång i minuten sedan den 25 april. Många gånger är uppdateringarna på Wikipedia snabbare än flera stora nyhetstjänster. Dock är en stor del av ändringarna på Wikipedia rättningar av stavfel och korrektioner av faktafel som uppstår i stridens hetta. Wikipedia ska förmodligen ses som en aningen svajig källa för pålitlig information i nuläget. Men uppdateringarna går väldigt fort.

WHO (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)
WHO (Klicka på bilden för att komma till tjänsten)

WHO

Till skillnad från Wikipedia, Dipity och Twitter skickar World Health Organization (WHO) ut uppdateringar grundade på lite mer solida fakta. WHOs hemsida kommer inte vara först med nyheterna om nya utbrott, men chansen att nyheterna är rejält grundade i fakta är betydligt större. Här finns även riktlinjer för hur svininfluensan smittar, och hur infektion ska undvikas. En pdf med vanliga frågor och svar kan vara värd att läsa igenom innan man ger sig ut på Wikipedia i jakt efter fakta.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro