ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wennstam: Ingenting har hänt inom domarkåren”

Josefin Svenberg · 19 Feb 2014
Uppdaterad 19 Feb 2014

Tolv år efter Katarina Wennstams bok Flickan och skulden” är debatten fortfarande glödhet om hur samhället och rättsväsendet ser på personer som utsatts för våldtäkt.

klar

Artikellänk är kopierad

Snart tolv år har gått sedan Katarina Wennstam skrev boken ”Flickan och skulden”, som skapade en stor debatt om samhällets syn på sexuellt våld och attityder kring offer och förövare då.

Wennstam har fortsatt följa sexualbrottsmål och menar att polisens bemötande av våldtäktsoffer förbättrats avsevärt det senaste decenniet, medan domarstolsväsendet däremot ”har stått still och stampat”.

– Ingenting har hänt inom domarkåren, de är kvar på ruta ett. Det finns fortfarande många domare som på fullaste allvar verkar tro att kvinnornas berättelser alltid är överdrivna, som klassificerar dem som ”hon är en sån som knullar runt, hon har haft psykiska problem, hon är en sån som dricker för mycket” och så vidare. Nu har resten av samhället pratat i tio år om hur illa tonen är mot våldtagna personer, det kanske är dags för domarna att inse att det ligger någonting i det, säger Katarina Wennstam och tillägger:

– Det är en fråga om rättsäkerhet också. Om en tjej inte klarar av att genomföra ett förhör för att hon bryter ihop – då är det inte rättssäkert. Både målsägande och tilltalade måste behandlas på ett respektfullt sätt som gör att de orkar ta sig igenom rättsprocessen.

Hon hoppas och tror att det senaste årets debatt – som blossat upp efter flera uppmärksammade mål där misstänkta våldtäktsmän friats – ska leda till en förändring.

– Jag tror att debatten har skakat om svenska domstolar lite grann, att de tänker ”oj, vilken folklig opinion, vilken vrede”, och förhoppningsvis får det någon högt uppsatt att reagera, säger Katarina Wennstam.

LÄS ÄVEN: Svenska kvinnor berättar: Så illa blev vi behandlade

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro