ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Weppas: Om ingen pratar om det vi gör – då gör vi det bra

Erik Glanell · 23 Apr 2017
Uppdaterad 24 Apr 2017
Bakgrundsbilden är tagen vid en tidigare turnering.

Bakgrundsbilden är tagen vid en tidigare turnering. Foto: Privat / All over press / Montage


Johan Weppas” Westberg är ett eftertraktat namn inom e-sporten. Men när han gör sitt jobb som bäst, då är det ingen som märker av honom.

klar

Artikellänk är kopierad

– Tänk dig en kameraman på en hockeymatch som hela tiden ska försöka fokusera på pucken. Men i stället för att hålla koll på en puck så har jag tio puckar att hålla reda på.

Så beskriver svensken Johan ”Weppas” Westberg sitt jobb som observer i Dota 2. Det är med andra ord han som bestämmer vad du som tittar på streamen ska få se under matchen.

LÄS MER: Svenska e-sportproffsen som dragit in mest pengar

Med tio spelare på kartan är det ingen lätt uppgift att alltid rikta kameran mot rätt ställe vid rätt tillfälle för att fånga alla höjdpunkter på bild. Men tillsammans med sin kollega Rikard ”skrff” Holm Melin har han hittat ett arbetssätt som gjort att de fått arbeta vid det ena stora arrangemanget efter det andra. Bland annat The International tre år i rad. Och nu även Kiev-majorn.

– Vi spelar mycket Dota 2 själva och har bra förståelse för spelet i sig. Det är därför vi kan hålla en så hög nivå. För att vi vet vad som är mest intressant att visa, säger han.

Är du aldrig rädd att missa viktiga händelser?

– I början var man nervös för att missa grejer. Men så länge man visar en bra story för publiken så gör det inte så mycket. Första matchen är mest nervös, första killen. Den sätter liksom tonen för hela turneringen. Efter det släpper hela nervositeten, säger han.

LÄS MER
Experten om svenskarna i Dota 2-majorn

Just ”story” är något som Johan ”Weppas” Westberg återkommer till flera gånger när han pratar om arbetet som observer. Han menar att mycket av jobbet handlar om att få till en dramaturgi i matchen tillsammans med kommentatorerna.

– Att bygga en storyline kan till exempel vara att en spelare har det svårt i början på matchen. Han kanske blir dödad flera gånger och lyckas inte få de items som hans hjälte behöver. Men så kanske det går fem minuter och han har farmat utan att de andra har rört honom. Sen gör han något stort i en fajt, säger Johan ”Weppas” Westberg. 

– Han lyckas komma över den tunga starten.

Att jobba i bakgrunden av sändningarna innebär också att folk mest reagerar om man gör misstag i stället för när man gör någonting bra. Och någon stjärnglans är det inte talan om. Men det är heller inget som Johan ”Weppas” Westberg lägger någon stor vikt vid.

– Jobbet vi har kräver inte att man blir erkänd för det man gör. Vi vet att om ingen pratar om det så tycker folk att det är bra. Observingen behöver inte vara så bra att folk pratar om det. Utan så bra så att folk kan tänka på annat. 

Dota 2-majorn i Kiev drar i gång på måndag och håller på fram till söndag 30 april.

LÄS MER: Asiatiska spelen vill inkludera e-sport

pil
Weppas tipsar om tre spelare att hålla koll på

Syed Sumail ”SumaiL” Hassan, Evil Geniuses

”Sumail är i mångas ögon en av de mest betydelsefulla midspelarna i världen just nu. Absolut en av de bästa. Han har en personlig stil som är aggressiv och han tar verkligen för sig. Om man ger honom ett finger så tar han hela handen. Han utnyttjar alla små chanser han får och gör det bra.”

Lin ”Xxs” Jing, Invictus Gaming

”Det som gör honom intressant för mig är att Kina har haft mycket mer fokus på andra corespelare till exempel carrys och det är länge sedan som det fanns en offlanespelare som var så bra som han är. Han känns lite som en YYF (Jiang ”YYF” Cen, tidigare Invictus Gaming). Den nya unga spelaren som kommer från Kina och tar över vad YYF var en gång i tiden.”

Jesse ”JerAx” Vainikka, OG 

”JerAx är en väldigt duktig supportspelare som skapar många möjligheter för sitt lag. Han rör sig bra runt kartan. Vill man själv bli en bra support så är det här en spelare man ska titta på.”

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro