ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wetterstrand: "Miljöskatter oftast det billigaste alternativet"

Maria Wetterstrand · 23 Mar 2013
Uppdaterad 23 Mar 2013
Wetterstrand: "Miljöskatter oftast det billigaste alternativet"

Wetterstrand: "Miljöskatter oftast det billigaste alternativet" Foto: Scanpix


Vill du göra något åt miljöproblemen? Ja visst, självklart. Vill du göra det med så liten kostnad som möjligt för samhället? Ja, det låter bra. Vill du höja miljöskatterna? Nej.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är lustigt att miljöskatterna möter sådant motstånd, trots att de ofta är billigare för medborgaren än andra sätt att minska utsläppen. Det ser kanske inte ut så för den som bara tittar på skylten på bensinmacken eller räkningen för oljeanvändningen. Men ett bidrag till miljöbilar eller till att byta värmesystem kostar egentligen mer pengar för skattebetalaren för att nå samma minskade utsläpp.

Miljöskatter är bra ur en ren rättviseaspekt. Det kostar att förstöra miljön. Om inte den som förorenar betalar, till exempel jag när jag flyger eller kör bil, så får någon annan betala, någon annan gång, någon annanstans. Och varför ska någon annan betala för skadan av något jag gör? Varför ska en student utan bil, eller en mamma i Bangladesh, vara med och betala miljöförstöringen för en medelålders man med stadsjeep? 

Det finns mycket som är rimligt att betala från vårt gemensamma skattekonto istället för att varje individ står för sitt. Skolor, sjukvård, förskolor, äldreomsorg, stöd till funktionsnedsatta, kultur och mycket annat. Men jag har svårt att se motivet att vi gemensamt ska bekosta miljöutsläpp.

Vad är poängen med att beskatta bensin om folk ändå behöver åka bil? Jag har fått den frågan många gånger, inte minst från boende på landsbygden. 

Jo, det lönar sig att välja, sälja och producera mer bränslesnåla bilar. Det lönar sig att satsa på miljöbättre bränslen. Det lönar sig att köra bränslesnål eco-körning och, i de fall då det är möjligt, välja ett annat transportsätt. Motsvarande gäller lastbilar, flyg eller processer i industrin om miljöskatterna skulle höjas där.

Det är just så det gick till när vi höjde skatten på villaolja i början av 2000-talet. Folk slutade inte att värma upp sina hus. De installerade andra värmesystem. Pellets, flis, bergvärme, värmepumpar, fjärrvärme, solpaneler. Många valde också att spara energi genom att tilläggsisolera vinden, täta fönster eller dra ner värmen någon grad. 

Det är nog för mycket begärt att förvänta sig folkets jubel över miljöskatter. Men de är faktiskt ofta det billigaste och mest effektiva alternativet att komma åt utsläpp. 

Det var ett högljutt klagande när villaoljeskatten infördes. Glesbygden skulle avfolkas och pensionärer frysa ihjäl i sina hus, påstod motståndarna. 

Villaoljan är nu i princip borta (inte på grund av att landsbygden avfolkats eller alla pensionärer frusit ihjäl, ska understrykas) och jag tror inte att det är många som saknar den i dag. Tvärtom är nog många glada att slippa drabbas av de höjda världsmarknadspriserna på olja.

År 2011, det senaste året som mätts, sjönk miljöskatterna, både totalt och som andel av BNP. Det är helt fel signaler att sända. Marknaden borde istället få tydliga signaler att ändliga naturresurser och utsläpp kommer bli dyrare. Det ska löna sig att satsa på miljösmarta lösningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Wetterstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro