ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Whatsapp-rykten göder lynchmobbar – 30 döda i Indien

Annica Ögren · 16 Sep 2018
Uppdaterad 16 Sep 2018

Foto: Pixabay/AP/TT


Upp emot 30 personer ska ha dödats av uppretade folkmassor i Indien, efter att meddelanden om misstänkta pedofiler spridits via Whatsapp, rapporterar SR.

klar

Artikellänk är kopierad

Meddelandena i appen har bland annat handlat om att pedofiler varit på jakt efter barn som de kan kidnappa. Det har fått folkmassor att ge sig på människor i tron om att de varit pedofiler, skriver SR.

Det började i mars i delstaten Tamil Nadu i sydöstra Indien.

Enligt ryktesspridningen i Whatsapp hade 200 pedofiler kommit till delstaten. Gästarbetare pekades ut som misstänkta och attackerades, skriver SR.

Attackerna ska sedan ha spridits till fler delstater. Totalt tror man det är ett trettiotal människor som mördats, som en konsekvens av ryktesspridningen.

Indiska regeringen varnar Whatsapp

Nu har indiska regeringen gått ut och varnat Whatsapp, som ägs av Facebokk och som har 200 miljoner användare bara i Indien.

Men juristen och it-experten Pranesh Prakash, från tankesmedjan Center for internet and society i Bangalore, södra Indien, menar att det inte enbart går att skylla dessa lynchningar på sociala medier.

– Lynchningar av det slag vi sett den senaste tiden har inträffat även utan att Whatsapp använts, säger han till SR.

Samtidigt säger han att mobbvåld och lynchningar I Indien ökat I antal efter Wahtsapps uppkomst.

– Rykten sprids mycket snabbare och över större områden. Den här mängden döda har vi inte sett tidigare, säger han till sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro