ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Whatsapp utsatt för attack – tog kontroll över mobilkameror och mikrofoner

Sophie Tanha · 14 Maj 2019
Uppdaterad 14 Maj 2019
Hur många som drabbats av attacken är oklart.

Hur många som drabbats av attacken är oklart. Foto: Genrebild/Skärmdump


Den populära kommunikationsappen Whatsapp har blivit utsatt för en attack där utvalda personer kunde få sina kameror och mikrofoner övervakade utan att veta om det.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett israeliska företag misstänks ligga bakom attacken, som innebär att hackarna kunde ta kontroll över och samla information från utvalda personers mikrofoner och kameror. Det är oklart hur många av appens 1,5 miljarder användare som drabbats.

Så hackades telefonerna

De drabbade ringdes upp via appen och oavsett om de svarade eller inte kunde övervakningsprogrammet installeras. Efter det raderades all information om att någon ens hade ringt.

”Attacken har alla kännetecken av ett privat företag som arbetar med regeringar för att leverera spionvaror som tar över mobiltelefoners operativsystem” skrev Whatsapp i ett pressmeddelande som BBC tagit del av.

Whatsapp, som upptäckte attacken i början av månaden, uppmanar nu alla användare att uppdatera sin app för att komma till bukt med säkerhetsproblemen.

Kan övervaka politiska aktivister

Enligt Amnesty International som länge fruktat denna typ av attack tyder mycket på att mjukvaran använts av regimer som vill övervaka journalister och aktivister. Organisationen kräver nu att Israels försvarsministerium häver det misstänkta företagets rätt att exportera produkter.

Det misstänkta företaget förnekar att de skulle ligga bakom attacken.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro