ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

WHO adderar ny smitta på lista över dödliga virus

Malin Jansson, Filip Joelsson · 11 Mar 2018
Uppdaterad 12 Mar 2018
"Disease X" har lagts till på WHO:s lista över smittor som skulle kunna orsaka en epidemi. Laboratoriet på bilden har inget med sjukdomen i fråga att göra.

"Disease X" har lagts till på WHO:s lista över smittor som skulle kunna orsaka en epidemi. Laboratoriet på bilden har inget med sjukdomen i fråga att göra. Foto: IBL


Världshälsoorganisationen, WHO, har adderat ytterligare ett virus på sin lista över de största smitthoten för mänskligheten. "Disease X", kallas det, och befaras kunna få spridning via en olycka eller genom en avsiktlig terrorhandling.

klar

Artikellänk är kopierad

100 år efter utbrottet av Spanska sjukan, som drabbade omkring 500 miljoner människor världen över, oroar sig nu Världshälsoorganisationen, WHO, för en ny typ av pandemi.

I listan över sjukdomar med epidemisk potential, och för vilka det ännu saknas tillräckligt med motåtgärder, har man för 2018 adderat ”Disease X” – en benämning som representerar vetskapen om att nästa epidemi kan orsakas av ett smittämne som vi tidigare inte visste fanns, eller på annat sätt varit främmande som källa till mänskliga sjukdomar.

– Det kanske verkar underligt att addera ”X” men poängen är att säkerställa att det finns en flexibel plan i termer av diagnoser och vacciner, säger John-Arne Rottingen, vetenskaplig rådgivare på WHO, till The Telegraph.

Tidigare år har listan utgjorts av kända sjukdomar, som Lassafeber, Ebola och Zika-viruset.

– Historien berättar för oss att det är troligt att nästa stora utbrott kommer handla om någonting vi aldrig sett förrut, säger John-Arne Rottingen.

Framgångar i genmanipulation, som gör det möjligt att manipluera och skapa helt nya virus, betyder att ”Disease X” kan komma fram genom en olycka, eller genom en avsiktlig terrorhandling.

Anledningen till att ”Disease X” adderas på listan, som en av totalt nio smittor, är inte att skrämma upp människor, utan syftar till att uppmärksamma forskare på att den kan bli verklighet, menar WHO.

”Dessa sjukdomar medför stora risker för folkhälsan och ytterligare forskning och utveckling behövs, inklusive övervakning och diagnostik”, säger WHO i ett uttalande, enligt The Telegraph.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro