ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

WHO efter köttlarmet: Ni kan fortsätta äta kött

Linnea Carlén · 30 Okt 2015
Uppdaterad 12 Jan 2017
Att korv och kött i stora mängder är cancerframkallande har man vetat sedan tidigare. Men total avhållsamhet från processat kött är inte vad WHO uppmanar till.

Att korv och kött i stora mängder är cancerframkallande har man vetat sedan tidigare. Men total avhållsamhet från processat kött är inte vad WHO uppmanar till. Foto: Sören Andersson/ TT


Efter köttlarmet – nu försöker WHO stilla paniken och oron genom att understryka att de inte alls uppmanar folk att sluta äta bacon, skinka och andra processerade köttigheter.

klar

Artikellänk är kopierad

För lite mer än en vecka sedan bekräftade Världshälsoorganisationen (WHO) uppgifterna om att de fattat beslutet att klassa processerat kött som cancerframkallande.

Nyheten blev vida spridd – och upprörde många. Baconvänner runt om i världen kommenterade det hela på Twitter under hashtaggar som #FreeBacon, #Bacongeddon och #JeSuisBacon. Representanter för köttindustrin reagerade även med ilska över att processerat kött placerats på samma risklista som cigaretter, arsenik och asbest.

► LÄS MER: WHO: Korv och bacon orsakar cancer

Efter larmet uppges WHO ha fått ”ett antal frågor” och mötts av ”uttryck för oro och krav på förtydligande”. Organisationen klargör nu att den inte alls uppmanar människor att de ska sluta äta bacon, pastejer, skinka och charkuteriprodukter.

– Den senaste IARC-rapporten uppmanar inte folk att sluta äta processerat kött, men pekar på att en minska konsumtion av dessa produkter kan minska risken för korrektalcancer (tjocktarmscancer, reds amn), säger en talesperson enligt brittiska The Independent.

► LÄS MER: Cancerlarmen: Så gick det sedan

Att korv och kött i stora mängder är cancerframkallande har man vetat sedan tidigare.

Både Livsmedelsverket och Världscancerfonden (WCRF) rekommenderar att enskilda personer att inte äta mer än 500 gram i veckan av kött från nöt, gris, lamm och get, och den senare att man avstår helt från processade charkvaror som korvar och pastejer.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro