ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

WHO: Vaccinmotstånd utgör en stor global hälsorisk

Annica Ögren · 1 Mar 2019
Uppdaterad 1 Mar 2019
Antalet insjuknade i mässling i Europa var under 2018 det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året.

Antalet insjuknade i mässling i Europa var under 2018 det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året. Foto: Kallestad, Gorm/CDC/TT


98 länder rapporterade under förra året fler fall av mässling jämfört med 2017. Unicef larmar nu om att antalet smittade barn nått rekordnivåer, rapporterar DN. Motståndet mot vaccin rapporteras som en anledning till den alarmerande ökningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Trots att det finns ett säkert, effektivt och billigt vaccin mot en mycket smittsam sjukdom har fall av mässling tagit ny fart de senaste åren och sprider sig nu i en oroväckande takt över världen, enligt en ny rapport från Unicef.

Tio länder står för mer än 74 procent av den totala ökningen och i flera länder som tidigare förklarats som mässlingsfria har sjukdomen dykt upp igen, rapporterar DN.

En orsak till ökningen är väpnade konflikter och att vaccinationspersonal har svårt att nå ut till befolkningen i utsatta områden.

Vaccinmotstånd i Europa

Men i Europa och Nord- och Sydamerika beror ökningen på något helt annat, nämligen vaccinationsskepsis.

Ett av de tio värst drabbade länderna av mässlingsfall är Frankrike, vilket enligt DN tros vara kopplat till motståndet kring vaccin.

Världshälsoorganisationen WHO har nu för första gången fört upp vaccinationsmotstånd på sin lista över de tio största globala hälsoriskerna 2019.

I Europa dog 72 personer i mässlingen 2018.

Antalet insjuknade var det högsta på tio år. I Sverige rapporterades 38 fall av mässling förra året.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro