ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wien har vaknat

Jennifer Lesieur · 30 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Wien har länge varit känt som  kulturens mekka. Men nu börjar en ny sida av staden växa fram. Caféer, barer och trendiga butiker finns numera med på kartan.

Wien har länge varit känt som  kulturens mekka. Men nu börjar en ny sida av staden växa fram. Caféer, barer och trendiga butiker finns numera med på kartan.


klar

Artikellänk är kopierad

I butiken Garbage är allt gjort av avlagt material från företag.
I butiken Garbage är allt gjort av avlagt material från företag.

Det är svårt att ändra klichéer. Säg ”Wien” och tankarna går direkt till baler, Strauss eller Freud. Österrike håller fast vid sina traditioner men Wien har de senaste åren fått nya stilmedvetna kvarter. Den  konservativa staden börjar visa sina moderna sidor.

Sjunde distriktet är det mest dynamiska. Flaggskeppet för den nya konsten är MuseumsQuartier – ett av de tio största kulturkomplexen i världen med mer än 50 utställningsrum för modern konst. Nära MuseumsQuartier hittar du Quartier21, ett område med showrooms, kaféer och butiker som säljer vintage videospel, lokala designers och en butik tillägnad ”lomo’”, den kultstämplade, superenkla kameran som tillverkas här i Wien.

Wiens kaféer förtjänar sitt rykte som hemtrevliga och mysiga. Alla går på kafé för att dricka en melange – den lokala versionen av kaffe med mjölk. Du kan beställa en kaffe, låna tidningarna och sitta en hel dag utan att någon stör dig. På Café Phil, intill klassiska Café Sperl, finns fotöljer, böcker, vinylskivor och DVD:er som ger känslan av att sitta i ett gammal kompis vardagsrum. Ett måste är även Das Möbel (10, Burggasse), delvis kafé, delvis möbelaffär, där du kan äta en god brunch bord som du kan köpa.

Ekologiska varor finns överallt. Saint Charles har en affär med ekologiskt smink, hälsoprodukter och shiatsu-massage. Den före detta apotekslokalen har kvar sin gamla antika inredningen.

Gabarage ägnar sig åt användbar design: företaget räddar avlagt material och återvänder det till möbler, väskor och heminredning. De­sig­nerna är före detta missbrukare och fängelsekunder.

Om du planerar en utekväll är Flex klubben som gäller (Donaukanal/Augarten­brücke). Om du föredrar att gå till en bar – gå till Gürtel som har lämnat ryktet som farligt område bakom sig. När det är dags att äta ska du gå till Trzesniewski (1, Dorotheegasse), där det finns mängder av smörgåsar för 90 cent.

Nära Staatsoper ligger Bettelstent Student, en pub med österrikiska rätter och öl till överkomliga priser. För dem som söker snabbmat finns det hundratals korvförsäljare runt hela stan. Natt och dag kan en bratwurst med söt senap på rågbröd få dig på fötter igen.

3 saker du inte får missa

Spanska ridskolanSpanska ridskolan – för dig som tycker om hästar. I över 400 år har ridskolan skolat lipizzanerhästar till att göra konster.  Två gånger om dagen visas före­ställningar på ridskolan.

Var: Vienna Imperial Palace Hofburg

Freuds museumSigmund Freud museet – ta del av den miljön han levde i och se Sigmunds personliga tillhörigheter.

Var: Berggasse 19.

Unikt hotellAltstadt Vienna  är ett unikt ställe att bo på. Alla rum är rymliga och stilfulla och inredda med ägarens egen moderna konstsamling. Tea och kakor serveras varje eftermiddag i vardags­rummet som har en öppen spis. Rum från 109 euro/natt

klar

Artikellänk är kopierad

Jennifer Lesieur
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro