ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Wikia kommer bli bättre än Google"

Ola Jacobsen · 19 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Foto: AP


klar

Artikellänk är kopierad

SÖKNING. I somras visade Wikipedias grundare Jimmy Wales för första gången upp betaversionen av sin nya sökmotor Wikia. I slutet av december ska betastämpeln bort, men redan nu berättar Jimmy Wales för Metro Teknik om hur hans sökmotor kommer bli bättre än Google. – Hela Wikiaprojektet är ett öppen källkodsprojekt, det betyder att det inte är några redaktörer som sitter och bestämmer hur träffarna ska värderas utan. Användarna själva är med i alla led i skapandeprocessen, säger Jimmy Wales på en knackig mobiltelefonledning från Boston.

Det det som kommer vara Wikias styrka, enligt Jimmy Wales, är att makten över hur sökresultaten värderas ligger hos användarna och inte hos stängda företag och hemliga algoritmer. – Människor och datorer är bra på olika saker. Jag anser att datorer ska göra det som de är bra på och människor ska göra det som de är bra på. Människor är överlägsna datorer när det gäller att värdera relevansen för sökresultat. Visst finns det bra algoritmer, men de är inte lika bra som människor, säger Jimmy Wales.

•• Ska användarna alltså värdera det som de själva ska söka på?– Vi förväntar olika typer av feedback. Dels kommer vissa människor ha direkt kontroll över sökspindeln som automatiskt samlar in sidor, men sen kommer det finnas sätt för användare att tala om vilka träffar som var bra och vilka som var dåliga. Inom några år tror Jimmy Wales att Wikia kan konkurrera med Google eller Windows Live Search när det gäller kvalitet på sökningar.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro