ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wikileaks: Beslutet ger Snowden en chans

Leif Oldenburg · 1 Aug 2013
Uppdaterad 1 Aug 2013

Wikileaks talesman Kristinn Hrafnsson bekräftar för Metro att Edward Snowden beviljats flyktingasyl i Ryssland under ett år.

klar

Artikellänk är kopierad

Wikileaks talesperson Kristinn Hfransson.
Wikileaks talesperson Kristinn Hfransson.Foto: Scanpix

– Det stämmer. Edward Snowden kommer inom kort kunna lämna flygplatsen i Moskva, säger Hrafnsson i telefon från Island.

Han är tacksam för att Snowden nu beviljats asyl i Ryssland, men anser ändå att han borde fått det av politiska skäl.

– De amerikanska myndigheternas jakt på Snowden har helt klart politiska grunder. Men den tillfälliga asylen ger honom trots allt större möjligheter att ta sig vidare till något av de länder som har beviljat honom politisk asyl.

Det var i juni som Snowden läckte topphemliga dokument om den amerikanska säkerhetstjänsten NSA:s övervakningsprojekt till tidningarna The Guardian och Washington Post. Efter att ha gömt sig i Hong Kong flög Snowden till i Moskva. Där har han sedan en dryg månad vistats på flygplatsens transitområde.  Till skillnad från Bradley Manning läckte han inte dokumenten genom Wikileaks.

– Men vi har hela tiden stöttat Snowden i hans kamp för asyl, säger Hrafnsson som inte tror att torsdagens ryska beslut förändrar Julian Assanges situation.

– Rättegången mot Bradley Manning har klart visat vad Assange kan vänta sig från de amerikanska myndigheterna, säger  Hrafnsson .

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro