ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wikileaks-dokument: Carl Bildt läckte hemlig information till USA

Gustaf Eriksson · 15 Mar 2013
Uppdaterad 15 Mar 2013
Dokument avslöjar: Carl Bildt läckte hemliga uppgifter till USA

Dokument avslöjar: Carl Bildt läckte hemliga uppgifter till USA Foto: Scanpix


Carl Bildt gav uppgifter till USA om vad som sades i slutna regeringsöverläggningar på 70-talet. Informationen fördes vidare till CIA. Det rapporterar Aftonbladet.

klar

Artikellänk är kopierad

Det möte som Carl Bildt läckte uppgifter om ägde rum på Riksdagshuset i Stockholm efter valet 1976. Då satt företrädare för Centern, Folkpartiet och Moderaterna i hemliga regeringsförhandlingar. 

Aftonbladet rapporterar att den amerikanske ambassadören skrev en hemlig rapport till utrikesministern Henry Kissinger om förhandlingarna, samma dag som C-ledaren Thorbjörn Fälldin vägrade kommentera mötet i media

Ambassadören refererar till ett möte med den då 27-årige Bildt, som var Moderatledaren Gösta Bohmans assistent. I diplomatrapporter, som Wikileaks läckt, beskrivs hur Carl Bildt mot löfte av anonymitet berättat om hur trepartikoalitionen skulle se ut och hur partierna såg på kärnkraft.

Aftonbladet konfronterade på torsdagen Carl Bildt med uppgifterna. Då sade han att informationen han lämnat publicerats i tidningarna under samma period. 

Men enligt Aftonbladet fanns det ingenting skrivet om förhandlingarnas resultat.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro