ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wikileaks och Wall street-tal – här är Clintons senaste kontroverser

Hugo Ewald · 16 Okt 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Den 9 oktober hölls den andra av tre debatter mellan Hillary Clinton och Donald Trump.

Den 9 oktober hölls den andra av tre debatter mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Foto: AP/Metro


Även om Clinton sett sina opinionssiffror gå upp stadigt sedan slutet av september har inte heller hennes kampanj varit fri från kontroverser. Framför allt har närmast konstanta läckor från Wikileaks legat som ett orosmoln på himmelen.

klar

Artikellänk är kopierad

De senaste veckorna har varit fulla av händelser som rör det amerikanska presidentvalet. Och Donald Trump har sett sina opinionssiffror sjunka sedan ett antal skandaler, bland annat en video från 2005 där Trump hörs skryta om att ha begått sexuella övergrepp. Trump har bett om ursäkt för det som sägs i videon och menar att det rör sig om "omklädningsrumsprat" som inte är baserat i verkligheten. 

Som Metro tidigare skrivit om har de senaste veckorna varit kanske de värsta hittills för Donald Trump. Men även Hillary Clinton har drabbats av ett antal kontroverser.► LÄS MER: Trump har haft sina kanske värsta veckor hittills – här det som har hänt

Den 7 oktober började Wikileaks att släppa e-postmeddelanden som sägs vara skickade av Hillary Clintons kampanjchef John Podesta. Mejlen ger en insikt i hur Clinton-kampanjen fungerar och har inneburit viss nervositet från Clinton-kampanjen. Enligt TT planerar Wikileaks att fortsätta släppa läckt material som rör Clinton fram till valet den 8 november.

Wall street-talen

Clinton har under en lång tid fått kritik för de tal hon hållt till Wall street-banker, tal som i vissa fall kostat ungefär 2 miljoner kronor per tal. Framför allt har Clinton kritiserats, av framför allt den tidigare rivalen Bernie Sanders, för att inte offentligagöra innehållet i talen hon höll inom finansvärlden efter att hon slutade som utrikesminister 2013. 

I de tal Wikileaks släppt utdrag från går det att läsa hur Clinton beskriver hur hon till viss del saknar kontakt med medelklassen på grund av det liv hon levt. Hon beskriver också hur hon som politiker ibland tvingats ha olika åsikter personligt och privat. Talen visar också på hur Clinton innan presidentvalskampanj var mer positivt inställd till frihandel, någonting hon idag är mer kritisk mot.► LÄS MER: E-postläckor svärtar Hillary Clinton

Sägs ha fått debattfråga i förväg

I ett mail som fanns med i Wikileaks läcka syns det demokratiska partiets viceordförande Donna Brazile skicka vad som verkar vara en debattfråga som skulle ställas i debatten mellan Clinton och Sanders den 13 mars 2016. Faktum är att mailet, med rubriken "Ibland får jag frågor i förväg", innehöll en snarlik fråga som en som kom att ställas i debatten, enligt Politico.

Detta, och andra mail från Brazile, tolkas av många som att det demokratiska partiet inte varit neutral under primärvalsprocessen utan gynnat Clinton på Bernie Sanders bekostnad, någonting som tidigare fått dåvarande ordföranden Debbie Wasserman Schultz att avgå från sin post. Brazile, som vid tillfället agerade som politisk kommentator på CNN, nekar till att hon skulle ha gett Clinton en fråga i förväg och enligt CNN som höll debatten ger de aldrig ut frågor i förväg.

Clintonkampanjen har valt att inte bekräfta eller dementera läckornas äkthet, men har kritiserat Wikileaks för att "inte vara annat än Kremls propaganda-arm" med syfte att hjälpa den relativt Putin-vänliga Trump att bli president.► LÄS MER: Här är bilden på Hillary Clinton som alla snackar om

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro