ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

William Elliot, regnmakare

Hanna Göransson · 20 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011
William Elliot jobbar med regn över hela världen, just nu på Oscarsteatern i Stockholm.

William Elliot jobbar med regn över hela världen, just nu på Oscarsteatern i Stockholm. Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Regnmakaren William Elliot ska se till att det blir blött på scenen när musikalen ”Singing in the rain” sätts upp på Oscarsteatern i höst. Han är teknisk direktör på familjeföretaget Water Sculptures som arrangerar oväder på teaterscener världen över. William har precis varit i Stockholm för att repetera vatteninstallationerna och han är nöjd med resultatet. Vattnets spridning på scen följde hans beräkningar och dansarna kan ta ut sina steg trots skurarna. För att artisterna inte ska halka har hela scengolvet byggts om för att bli vattensäkert. Även Williams bror, Alasdair, och systern Lousie arbetar i företaget, som Williams far Byll startade för över 30 år sedan. Det är teatern som är rötterna för företagets verksamhet. – Min pappa har alltid älskat teatern, säger William. Han delar sin pappas intresse. Favoritpjäsen är ”Madame Butterfly”, men det är spelet bakom kulisserna som lockar.

FAMILJEFÖRETAG Vattensystemen har tagit familjeföretaget ut i världen. De har installerat skurar i Asien, Europa och Mellanöstern. Men det är inte bara teaterscener som utrustas med regn och rusk. Även mässor, utställningar och societetsbröllop har blötts ner av företaget. – Det är en spännande bransch, säger William. Inget jobb är det andra likt. Att gå i pappas fotspår var dock inget självklart val. Från början hade William siktet inställt på att bli byggnadsarbetare, men eftersom det var så kallt att jobba på vintern började han plugga till ingenjör. Nu har han arbetat i familjeföretaget i 20 år.

•• Har du någonsin ångrat dig? – Ja, det händer, när ingenting fungerar som man har tänkt sig. Allt som kan gå fel tenderar alltid att göra det i sista minuten … Men det är också en utmaning. Ett av de svåraste uppdrag William utfört var vid uppsättningen av just ”Madame Butterfly” i Royal Albert Hall i London. På tolv minuter skulle 60 000 liter vatten transporteras från scenen. Till uppsättningen av ”Singing in the rain” på Oscars är det futtiga 3 000 liter vatten som ska flöda över scenen. Tre vattenrör placerade i taket ska fördela vattnet genom 15 sprinkler. Men publiken behöver inte oroa sig. William garanterar att man inte behöver några paraplyer inne i salongen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hanna Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro