ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Windows 10 skickar barnens surfhistorik till föräldrarna

Hugo Ewald · 31 Aug 2015
Uppdaterad 31 Aug 2015

Foto: Alamy


Windows senaste operativsystem innebär att föräldrar kommer kunna ha full kontroll över sina barns surfhistorik. Funktionen möter nu kritik för att den skulle kunna innebära en risk för hbtq-ungdomar.

klar

Artikellänk är kopierad

När Windows 10 släpptes under slutet av juli möttes operativsystemet av mycket god kritik, bland annat för att Microsoft valt att ta tillbaka den så kallade startmenyn som togs bort i samband med Windows 8. Men operativsystemet har också fått kritik för vad många menar är en bristande hänsyn till människors integritet. Bland annat kunde Ars Technicatidigare i augusti visa att Windows 10 skickar information om hur du använder datorn till Microsoft, även om du bett Windows att inte göra så.► LÄS MER:  Bedragare kommer åt din dator med falsk Windows 10-uppdatering Nu möter Microsoft också kritik för sina så kallade familjekonton. På Microsofts webbsida beskriver företaget hur föräldrar som skapat så kallade barnkonton för sina barn automatiskt kommer att få barnens surfhistorik skickade till sig varje vecka. Aktivister menar nu att funktionen, som är aktiverad som standard, kan innebära en risk för barn och ungdomar som är till exempel hbtq. ”Att installera Windows 10 på en dator som barn kommer använda är ren barnmisshandel. Det är så många queera och transsexuella barn som kommer bli slagna, och utkastade ur sina hem. Tack Microsoft”, skriver Twitteranvändaren @morganastra. Funktionen går dock att stänga av, vilket Microsoft också beskriver hur du gör på sin webbsida. "Microsoft erbjuder de familjer som vill verktyg och möjligheter för att ha meningsfulla konversationer om säker nätaktivitet, men vi vet också att alla familjer är olika. ”Family settings” är inte förvalt och igång per automatik, och kan stängas av när familjekonton skapats. Om en förälder väljer att använda aktivitetsrapporteringen som finns i Family Settings får barnets konto notifieringar om rapporteringen när de loggar in. Family Settings har funnits sedan Windows 7 och utvecklades baserat på kundernas önskemål. Vi tar gärna emot feedback från våra kunder.", skriver Microsoft Sveriges presschef Johanna Snickars till Metro.► LÄS MER:  Mamma åtalas för kränkning av barnen

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro