ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Windows klassiska operativsystem gör comeback – som app

Björn Sjö · 24 Aug 2018
Uppdaterad 24 Aug 2018
Gamla Windows 95 som app på nyare Mac. Med patiens och allt.

Gamla Windows 95 som app på nyare Mac. Med patiens och allt. Foto: Metro


Pc-nördar som saknar gamla Windows 95 kan andas ut. Det gamla operativsystemet som Microsoft släppte i mitten av 1990-talet finns nu att ladda ner som app.

klar

Artikellänk är kopierad

Till Windows, givetvis. Men den som sitter vid en modern Mac eller häftig Linux-maskin behöver inte sukta, appen finns även för MacOS och Linux.

Utvecklaren Felix Rieseberg, mest känd för chattverktyget Slack, har tagit fram Win95-appen.

Appen kan laddas ner gratis från hans sajt Github. Det sker på egen risk, appen är inte godkänd av Microsoft.

Appen som laddas hem är 128 megabytes stor och blir 450 när den packas upp. Smidigare än originalet, som 1995 såldes på en cd-skiva – eller 13 disketter.

Även spelen ingår

Operativsystemet/appen fungerar enligt amerikanska tekniksajten The Verges tester fint. Även de ingående programmen Wordpad, MS Paint och spel som Solitaire och Minesweeper (MS Röj) går att köra som vanligt. Däremot vill inte Internet Explorer hitta ut på nätet, varken för The Verge eller Metros testare. Kanske beror det på att Microsoft inte trodde på internet 1995, utan tänkte försöka skapa ett eget nät.

pil
En revolution när det kom

Windows 95 innebar en revolution för pc-världen när det kom. Efter 10 års arbete och tre halvdana försök hade Microsoft lyckats skapa ett operativsystem som kunde konkurrera med Apples Macintosh i användarvänlighet.

Windows 95 gav till exempel användaren möjlighet att döpa filerna till mer än åtta tecken. Och filer gick att flytta direkt på skrivbordet, utan att krångla med andra program.

Lanseringen var enorm, med Rolling Stones paradnummer ”Start me up” som kampanjsång.

Windows 95 såldes i sju miljoner exemplar de första sju veckorna, och 40 miljoner första året. Trots att kritiker klagade på att systemet krävde hela 120 megabytes på hårddisken.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro