ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Windows Phone 7 – Microsofts comeback

Jonas Ryberg · 12 Okt 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Steve Ballmer.

Steve Ballmer. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Nu kommer Windows Phone 7. Systemet som ska bli Microsofts comeback i mobilbranschen och ta upp kampen med Apple och Google. Trots att Nokia och kanadensiska Research In Motion dominerar marknaden för smarta mobiler är det Googles Android och Apples Iphone som ses som de stora konkurrenterna när Microsoft den 21 oktober sjösätter sin mobilsatsning. - Vi bestämde att vi ville göra något helt annat än bara ett hav av applikationer, säger Microsofts vd Steve Ballmer när han svarar på frågor om Windows Phone 7 inför studenter på KTH.

Han syftar på att det nya gränssnitt företaget tagit fram i stället utgår från vad Microsoft kallar hubbar, plattor och panoramor. - I stället för att handla om applikationer så handlar de om sakerna och uppgifterna du vill göra i livet.

Han tar exemplet med sin son Sam som han gett en egen platta i telefonen där han kan följa honom på Twitter och på Facebook.

Också mot de som utvecklar program och applikationer har Microsoft en ny strategi denna gång.- Vi försöker vara väldigt annorlunda jämfört med Android. Android fungerar som en minsta gemensam nämnare. Vi har satt en standard när det gäller hårdvara så att om du skriver en applikation så ska den fungera lika dant i flera olika miljöer.

Standarden innebär bland annat att alla tillverkare måste ha tre fysiska knappar för att styra telefonen, kamera med minst fem megapixlar och blixt.

Det gäller även teckensnitt och presentationsteknik. Formspråket som Microsoft tagit fram är döpt till Metro och målet är en ren design som påminner om informationstavlor på flygplatser.

Samtidigt har företaget lämnat sin gamla strategi där de försökte klämma in ett Windowsutseende anpassat för pc:n i den lilla telefonen. Det nya systemet är mer telefonanpassat och påminner om det som företaget har haft i sina musikspelare Zune och till viss del också i sin Xbox.

Frågan är om dessa nyheter räcker för att ge Windows Phone 7 en plats på marknaden för smarta telefoner. Marknadsanalytikerna på Gartner tror systemet kommer att ha en marknadsandel på fem procent under 2011.

Det placerar dem med marginal sist bland de etablerade tillverkarnas system och kan jämföras med att Microsoft 2009 hade nästan nio procent av marknaden. - Jag tror att alla analytiker som lägger en forecast idag kommer att ha fel. Marknaden växer otroligt fort. För bara ett och ett halvt år sedan var vi marknadsledande i Sverige. Idag har vi bara fem till sex procent, säger Peter Wissinger som är affärsområdeschef för Windows Phone i Sverige.

LÄS MER om Windows Phone 7 i morgondagens Metro Teknik.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Ryberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro