ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Wkd tar tempen på svartklubbar

Viktor Bendz · 29 Nov 2013
Uppdaterad 29 Nov 2013

Vet man var man ska leta, och vad man ska leta efter, då hittar man det. Antingen i en fabrikslokal i en närförort eller i ett cykelförråd i innerstans utkanter. Metro wkd har gått på svartklubb.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Viktor Bendz

Den smala musiken har blivit bred och plockats upp av mainstreamklubbarna. Nu kan man gå på technoklubb på till exempel Berns 2:35:1 eller Under Bron. Men för den som vill fortsätta natten efter att lamporna tänts på Stureplan finns det nästan alltid en svartklubb. Det gäller att leta, känna rätt personer och vara ute i god tid.

Noah Gibson, 26, är en av initiativtagarna till The Office och har arrangerat 25 fester sedan 2007. De flesta i en gammal lagerlokal i Ulvsunda. För att kunna driva klubben lagligt går den under betäckningen kulturförening och ordnar fester för slutna sällskap.

Senast registret uppdaterades hade föreningen drygt 2000 medlemmar. 

– Vi ville komplettera klubbutbudet i Stockholm. När vi började var vi inte så attraktiva på de vita klubbarna vi ville spela våra skivor på, så vi bestämde oss för att starta vår egen.

De gjorde det som borde vara olagligt lagligt – med stor framgång. Flera kvällar har kön till lokalen slingrat sig runt hela byggnaden och många har fått vänta i en eller två timmar för att komma in.

– Ofta har folk vägrat dra. Det är en sjuk upplevelse. Jag har varit redo att spela vidare, men eftersom vi hade bestämt oss för att stänga sju gjorde vi det.

De största svartklubbarna – efter att 90-talets ravescen med glowsticks, pösbyxor och Docklands dog ut – stängde 2011. Kvar finns en handfull organiserade svartklubbar, men även mindre, och inte särskilt organiserade rave.

Metro wkd upplevde det senare för två lördagar sedan. En högtalare med tillhörande mixerbord och dj stod utplacerat i ett fullt upplyst cykelrum. På Gärdet. Trots tämligen usla förutsättningar kom ravet igång när några slet ner lysrören och adressen offentliggjordes på Facebook runt fyrasnåret. Vid halv sju dök polisen upp. 

– Vi har ganska bra koll. Det är en hel del rave, men vi brukar luska fram de flesta, säger Jonas Wendel, chef för polisens ungdomssektion, som tidigare hette ravekommissionen.  

Inbjudningarna går genom slutna communities och mun-till-mun-principen är avgörande för att hitta rätt. Föreningar får arrangera fester högst en gång i kvartalet, bara sälja alkohol till självkostnadspris, kunna visa ett medlemsregister – och inte marknadsföra evenemanget.

Trots det hittar ofta ett hundratal personer dit. Likaså drogerna. Under de sju år Noah Gibson drivit svartklubb har han stött på gäster som troligtvis varit påverkade.

– Vi hade precis som andra inte visitering så det förkom förstås att vissa tog droger. Men jag tror inte det är mer på Office än på vanliga klubbar.

Polisen delar inte den bilden. Inte heller frekventa svartklubbsbesökare som Metro wkd varit i kontakt med.

– Ibland är det förhållandevis lite narkotika, men på vissa fester är det väldigt mycket. Det rör sig främst om cannabis men det cirkulerar även en hel del kokain, amfetamin och LSD, säger Jonas Wendel.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro