ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

WWF vädjar: Köp aldrig elfenben

Ellen Wennerström · 12 Nov 2013
Uppdaterad 12 Nov 2013

Så länge den brutala tjuvjakten av elefanter pågår anser Världsnaturfonden (WWF) att det är omoraliskt av auktionshusen att handla med elfenben. WWF vill stoppa all handel med elfenben för att strypa efterfrågan.

klar

Artikellänk är kopierad

WWF vädjar: Köp aldrig elfenben
WWF vädjar: Köp aldrig elfenben

Elfenben har använts av människor i tusentals år för att tillverka redskap, smycken och prydnadssaker. Inget av det som elfenben används till i dag är mer än till njutning för oss människor. Ändå dödas tusentals elefanter varje år för att driva den mångmiljonhandel som pågår med de utrotningshotade djurens betar. 

I Sverige är det lagligt att handla med elfenben som är äldre än från 1947 och för nyare elfenben än det krävs så kallat CITES-tillstånd.

– Problemen är att det händer att objekt är förfalskade och patinerade för att se gamla ut. Mycket av det som säljs på auktion är elfenben som har undermåliga bakgrundspapper. Elfenbenet behandlas också för att se äldre ut, säger Mats Forslund, expert på handel med hotade arter på WWF.

WWF anser att det är omoraliskt att handla med elfenben så länge tjuvjakten pågår och uppmanar nu till att låta bli att sälja och köpa. Enligt WWF är det inte ovanligt att auktionshusen används som ”elfenbenstvätt”. 

De auktionshus Metro har talat med intygar att de genomför noggranna kontroller. Men de ser inget problem med att handla med varorna så länge de är tillräckligt gamla.

–  Om det finns ett kulturhistorisk värde så kan vi ta emot dem så länge de är antika, det vill säga över 100 år gamla, säger Anna Hamilton på Stockholms Auktionsverk.

Det råder en samsyn bland auktionsverken att tacka nej om det råder tvivel.

– Jag vill absolut inte handla med något som är nytillverkat, men om vi kommer över något som är 50 år gammalt så känns det jobbigt att behöva slänga det bara för att det inte går att sälja, säger Joakim Bengtsson vid Helsingborgs Auktionsverk.

Men WWF tycker inte att den moralen håller.

–  Så länge det finns en marknad så kommer det att finnas människor som vill tjäna pengar på det. Vi vill att folk inte köper, säger Mats Forslund.

Elfenbenshandeln har gått från att ha varit en lokal fråga för länder med elefanter till att nu engagera världsledare som president Obama och Putin. Även FN har blivit involverade eftersom det hotar Afrikas rättsäkerhet.

– Det har kommit fram att flera av terrororganisationerna, såsom Al Shabab, Lords Resistance Army och M23, får pengar från elfenbenshandeln, det vill säga en finansieringskälla för sin verksamhet, då blir det direkt säkerhetspolitiska frågor, säger Mats Forslund.

►Läs mer: Här är souvenirerna du bör undvika

Här hittar du mer info från WWF

klar

Artikellänk är kopierad

Ellen Wennerström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro