ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Xi lika mäktig som Ordförande Mao

Hermann Dill · 25 Okt 2017
Uppdaterad 25 Okt 2017
Likheterna blir allt fler mellan Xi och Mao.

Likheterna blir allt fler mellan Xi och Mao. Foto: AP Photo/Andy Wong


Det styrande kinesiska kommunistpartiet har precis avslutat sin partikongress och makten kring den sittande Presidenten Xi har förstärkts.

klar

Artikellänk är kopierad

När Xi Jinping växte upp som tonåring i Peking var de nog ingen som trodde att han en dag som skulle bli lika mäktig som Kinas första ledare, Mao Zedong. Speciellt inte efter att Xi’s pappa – som arbetade för propagandaministeriet – blev arresterad och schavotterad efter att ha uttryckt kritik mot Mao’s ofta huvudlösa reformer. Utan beskydd från sin pappa blev Xi skickad ut på landsbygden och fick under flera år mata grisar och städa toaletter.

I ljuset av hans pappas petning under Maos tid som envåldshärskare, då ingen kritik överhuvudtaget fick framföras och enorma katastrofer hade kunnat undvikits om någon hade haft modet att lyssna till de kritiska röster som fanns, kan det tyckas märkligt att Kina – återigen – valt en ledare som i mångt och mycket har samma befogenheter att styra Kina efter eget huvud som Mao en gång tiden hade.

För när Kina har avslöjade sin nya ledningsgrupp till politbyrån så bryter man den tradition som infördes efter Maos vanstyre, nämligen att alltid ha en efterträdare utsedd till styrande presidenten och generalsekreteraren för Kommunistiska partiet. Man har även skrivit in Xis namn och hans – nutida och framtida – lärdomar i konstitutionen, en ära som endast Mao haft tidigare.

Att bryta formen på successionen, som med så mycket annat, är en del av den kinesiska presidentens så kallade ”nya era”, där Kina ska ligga på offensiven för att cementera sin roll som den andra stormakten. I sitt tal till kongressen lade Xi fram en vision inte bara för de kommande fem åren utan för de kommande 30 åren och talade om en socialistisk modell som ger ”en ny möjlighet till andra länder och nationer”.

pil
President Xis fyra huvudpunkter för de kommande fem åren:

Ett samtal för ”fullständiga och djupa reformer” och ”nya utvecklingsidéer”.

Ett löfte om ”harmoni mellan människan och naturen”,  krav på förbättrat miljöskydd för att kunna nå det angivna målet att få större delen av Kinas energibehov från förnybara energikällor.

En betoning på ”partiets absoluta auktoritet över folkets armé”, partiet och Xi ska mer handgripligen ha makten över Kinas väpnade styrkor.

En betoning på vikten av ”ett land två system” och återförening med moderlandet, med tydlig hänvisning till Hong Kong och Taiwan

klar

Artikellänk är kopierad

Hermann Dill
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro