ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Xiang Xiang dog i frihet

TT · 31 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Xiang Xiang släpptes ut i reservatet i april förra året. Nu har han hittads död. Forskarna tror att han dödats efter slagsmål med andra pandor. 

Xiang Xiang släpptes ut i reservatet i april förra året. Nu har han hittads död. Forskarna tror att han dödats efter slagsmål med andra pandor.  Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Världens enda jättepanda som släppts fri efter att ha fötts i fångenskap klarade inte ens ett år i frihet.

Den femåriga pandahannen Xiang Xiang släpptes ut i ett kinesiskt naturreservat i april förra året. I mitten av januari upphörde signalerna från den sändare som han haft i ett band kring halsen och sex veckor senare hittades han död, rapporterar den officiella nyhetsbyrån Nya Kina. Det är en motgång för de kinesiska forskare som kämpar för att bevara den hotade arten genom att släppa pandor fria.Det är oklart vad som orsakat björnens död. Xiang Xiang hade brutit flera revben och drabbats av inre blödningar, vilket enligt forskarna tyder på att han kan ha fallit ned för en brant efter kamp med andra pandor i reservatet.Forskarna hade då i tre år förberett Xiang Xiang för ett liv i det vilda.– Vi är ledsna för att Xiang Xiang dött, men det betyder inte att projektet har misslyckats. De läxor vi har lärt av det som hände Xiang Xiang kommer att hjälpa oss att anpassa och förbättra projektet, säger Zhang Hemin, chef för pandaprojektet vid Wolongs forskningscentrum. Bland annat har forskarna med sin spårningsutrustning kunnat konstatera att Xiang Xiang gradvis anpassat sig till friheten och att han integrerats med de vilda jättepandorna i reservatet. Att hans död inte meddelats förrän nu beror på att forskarna ville slutföra analysen, uppger de.Jättepandan finns bara i Kina. Ungefär 1 000 lever fritt i provinserna Sichuan, Shaanxi och Gansu.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro