ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Xizt: "Vi måste ta ner danskarna någon gång"

Erik Glanell · 12 Feb 2019
Uppdaterad 12 Feb 2019
Fnatic-ledaren Richard "Xizt" Landström, längst till vänster, är säker på att det bara är en tidsfråga tills Astralis dominans suddas ut.

Fnatic-ledaren Richard "Xizt" Landström, längst till vänster, är säker på att det bara är en tidsfråga tills Astralis dominans suddas ut. Foto: Helena Kristiansson/ESL


Föryngringen av Fnatic har medfört precis den energi som laget under en lång period letat efter. Något som kan bli avgörande när de på onsdag ger sig in i major-turneringen i Katowice.

klar

Artikellänk är kopierad

När Richard ”Xizt” Landström anslöt till Fnatic i maj förra året beskriver han det som att han kom till ett ”ofärdig” trupp. Det legendariska laget behövde nytt blod. Ny energi.

Jakten på nya namn kunde börja.

Att hitta ”rätt” person med egenskaperna och den nödvändiga skickligheten för att platsa i ett lag som Fnatic är inte lätt. Sökandet blev en tuff process. Till slut stod det dock klart att den omtalade unga talangen Ludvig ”Brollan” Brolin och den redan namnkunnige Simon ”twist” Eliasson fick klä sig i de orange-svarta tröjorna.

– Med Brollan och twist har vi hittat kemin. Vi spelar bra tillsammans och framförallt har vi väldigt kul tillsammans. Jag tycker att vi har visat det med våra resultat. Det var samma sak när jag spelade i NiP de första åren. Vi hade väldigt bra kemi och då syns det på resultaten, säger lagkaptenen Richard ”Xizt” Landström till Metro Esport.

Fnatic vann med sin nuvarande trupp PLG Grand Slam i slutet av förra året. Nu är siktet på Katowice-majorn. Foto: Fnatic
Fnatic vann med sin nuvarande trupp PLG Grand Slam i slutet av förra året. Nu är siktet på Katowice-majorn. Foto: Fnatic

”Tuffaste majorn hittills”

Det är den kemi och motivation laget fått på kuppen som nu ska ta Fnatic genom CS:GO-majorn i den klassiska esportstaden Katowice. Att över huvud taget ta sig vidare från Challenger stage kommer kräva mycket av Fnatic som förra året plockade en av få stora vinster just där.

– Det kommer bli den tuffaste majorn hittills. Bara i Challenger stage så är det nästan bara topplag. Vi får ta det steg för steg och inte underskatta ett enda lag. Målet är självklart att vinna men det kommer bli tufft, säger han.

Ännu tuffare blir det om de tar sig vidare till Legends stage där bland annat storfavoriterna Astralis väntar. Richard ”Xizt” Landström ger danskarna en eloge för det hårda arbete som tagit dem dit de är i dag. Men även om de förra året var CS:GO-scenens tveklöst bästa lag så säger historien att det inte alltid kommer hålla i sig.

– Som med alla lag som har varit i topp, både vi med NiP, Fnatic och brassarna så har allt ett slut. Det kommer Astralis också att ha, men det är svårt att säga när, säger han.

Jobbar mer med sammanhållning

En sak som Fnatic på sätt och vis har inspirerats av från Astralis är det fokus som danskarna lagt på sammanhållningen i gruppen och att ha en bra känsla. Både i och utanför spelet.

– De fokuserar mycket på teambuilding och att göra roliga saker tillsammans. Det är något som vi har börjat fokusera mer på att försöka skapa en bra laganda där vi inte bara spelar ihop utan även gör annat tillsammans. Jag tycker att det är viktigt, säger Richard ”Xizt” Landström.

Hoppfull om svensk CS:GO

Under den danska uppgången har Sverige hamnat i en svacka och även om det mycket väl går att väga in att vi är bortskämda av en framgångsrik historia så är det en bild som Fnatic-ledaren delar. Samtidigt tycker han att både rivalerna i Ninjas in Pyjamas och Fnatics nya uppställning har ryckt upp sig.

– Svensk CS de senaste åren har ju verkligen varit dålig om man får jämföra med hur det har varit innan. Det är väldigt tråkigt. Men NiP ser ju bättre ut än vad de har gjort och vi har ett bättre lag nu än vad vi har haft. Så vi får bara hoppas på att svensk CS är på väg tillbaka till toppen och vi måste ju ta ner danskarna någon gång, säger han.

Och vilket tillfälle hade varit bättre än vid en av årets största och mest prestigefulla turneringar? Vägen dit är dock lång.

Fnatic är regerande mästare i Katowice. Av laget som vann 2018 är bara JW och Krimz kvar. Foto: Helena Kristiansson/ESL
Fnatic är regerande mästare i Katowice. Av laget som vann 2018 är bara JW och Krimz kvar. Foto: Helena Kristiansson/ESL

När du i slutet av året ser tillbaka på 2019, vad kommer du att se då?

– Målet är att vinna en major med Fnatic. Men framförallt så vill jag se tillbaka och tycka att jag har jobbat hårt och verkligen gjort allt för att nå det målet. Se att jag kan vara nöjd med min egen insats och med lagets insats.

Fnatic möter Vici Gaming i sin första match i IEM Katowice-majorn på onsdag klockan 13.00.

pil
Xizt om att komma tillbaka till Fnatic efter åren i NiP

”Det är väldigt skönt. Min tid i NiP var över för flera år sedan egentligen. Jag ville bara stanna där och tackade nej till många erbjudanden under tiden för att jag verkligen ville att NiP skulle vinna igen. Vi nådde aldrig toppen igen. Så nu känns det väldigt bra att vara tillbaka i Fnatic. Det var de som skapade min esportkarriär i 1.6 och vi har en bra relation. Det känns bra att vara tillbaka, som att vara hemma.”

Annons:

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Glanell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro