ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yelda: Utbildningen var väldigt rakt på sak”

Gabriela Safar, Emma Carlsson · 7 Feb 2017
Uppdaterad 22 Feb 2017

Foto: Lena Skogsberg


För Yelda Ugan var det viktigt med en utbildning där teori blandas med praktik. Därför valde hon yrkeshögskola och utbildning till anläggningsingenjör, ett jobb som hon älskar. – Man är med och skapar någonting som man kanske kan peka ut om 30-40 år!

klar

Artikellänk är kopierad

Yelda trivs med variationen i sitt jobb, att få åka ut till olika byggprojekt och träffa mycket människor. Hon började som arbetsledare på Peab 2009 och blev året efter tillfrågad att jobba som KMA-samordnare för ett stort byggprojekt: Tele2 Arena som ligger vid Globen-området.

Varför du valde den utbildning du gjorde?– Jag pluggade natur på gymnasiet och började titta på utbildningar på högskolan. Det var viktigt för mig att läsa en utbildning där man kunde praktisera. Jag fick hem en broschyr i brevlådan från Nackademin, såg en kompis från gymnasiet i den och blev intresserad. Jag kände inte till yrkeshögskolan sen tidigare, men det kändes som en utbildningsform som passade mig. Jag hade inte drömt om anläggning sedan jag var liten, men tyckte om tanken på processen. Att se det man gjort och alla möten med människor. Praktiken kändes viktig och lockade mest.

– Utbildningen var väldigt rak på sak, man lärde sig det man skulle kunna på jobbet helt enkelt. Sen utvecklas man vidare förstås. Det var så bra att man hade kontakter i branschen redan som student. Vad jag vet fick många av dem i min klass jobb direkt, medan en del fick vänta lite.

Kan du berätta lite om dina LIA-perioder?– Jag sökte LIA (praktik) hos olika företag via en arbetsmarknadsdag. Jag ville lära känna folk som jobbade åt företagen, företagspolicyn var väldigt viktig för mig och jag ville prata med dem som arbetar där. Jag valde mellan Banverket och Peab och kände mig mer hemma i Peabs policy.

quotation startVad jag vet fick många av dem i min klass jobb direktquotation end

Och sen fick du jobb?– Ja, efter den första LIA-perioden fick sommarjobb. Sen var det dags för LIA igen på samma företag. En månad innan examen skrev jag på ett sommarjobbsavtal som egentligen var ett avtal för fortsatt anställning.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?– Vad jag gör på jobbet beror helt på vilket skede byggprojektet befinner sig i. Jag arbetar med alla möjliga projekt: lokaler, motell, arenan etc. Ofta sitter jag i möten med entreprenörer och stämmer av deras KMA-pärmar. Jag sitter i fuktmöten och är med i olika forum för arbetsmiljö och är med och går skyddsronder på byggarbetsplatser. Om det är certifieringskrav på projektet exempelvis miljöbyggnad följer jag upp samt samordnar certifieringen. Varje projekt är specifikt. Det roligaste med jobbet är variationen, att få träffa mycket folk och att åka ut till olika projekt!

Har du några tips till andra som funderar på val av utbildning?– Det viktigaste är att välja något som man tycker är kul och tror att man kommer att trivas med. Jag började plugga direkt efter gymnasiet och då är man rätt förvirrad och det är svårt att välja. Förutom att titta på innehållet i utbildningen funderade jag kring arbetsmiljön. Kommer jag att trivas på en blivande arbetsplats inom det här yrket? Är jag en kontorsmänniska eller en produktionsmänniska? Som ingenjör är det roligt att kunna referera till något av de ”konstverk” man varit med om att bygga. Man är med och skapar någonting som man kanske kan peka ut om 30-40 år!

Namn: Yelda UganÅlder: 30Yrke: Kvalitet-, miljö- och arbetsmiljösamordnare, Peab Sverige ABStuderat: Anläggningsingenjör med inriktning infrastruktur, Nackademin, Stockholm. En tvåårig utbildning som hon tog examen från 2009.

klar

Artikellänk är kopierad

Gabriela Safar, Emma Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro