ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Ygeman om vandaliseringen: Det ska vara kännbara straff”

Johan Wikén · 7 Feb 2016
Uppdaterad 7 Feb 2016
Inrikesministern vill att förövare som ger sig på blåljuspersonal ska få kännbara straff.

Inrikesministern vill att förövare som ger sig på blåljuspersonal ska få kännbara straff. Foto: Anders Eriksson/TT


En ambulans vandaliserades när personalen tog hand om en akut sjuk patient i helgen. Nu vill inrikesminister Anders Ygeman, S, se hårdare straff mot förövarna. Det ska vara kännbara straff”, säger han till Expressen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ambulansen var på utryckning i Tensta i Stockholm på lördagskvällen. Medan ambulanssjukvårdarna tog hand om en sjuk patient i en lägenhet vandaliserades bilen. Något som har väckt raseri på många håll.

Nu ger inrikesminister Anders Ygeman sin syn på saken:

– Attacker mot dem som värnar om allas vår trygghet måste ge kännbara konsekvenser för de skyldiga. Vi behöver fler poliser närmare medborgarna och lära av de delar av blåljussverige som genom ett framgångsrikt förebyggande arbete lyckats minska problemen, skriver han i ett mejl till Svenska Dagbladet.

►LÄS MER: Ambulanssjukvårdaren: Sluta vandalisera – det är dig vi hjälper

Polisen har inte lyckats spåra gärningsmännen bakom attacken. Men vittnen säger att yngre män synts på platsen i samband med vandaliseringen av ambulansen.

Det är bara en i raden av våldsamma, hotfulla och kränkande händelser som blåljuspersonal har utsatts för den senaste tiden. Metro har pratat med ambulanssjukvårdaren Pär Johansson som vittnar om en allt mer pressad arbetsmiljö.

– Man tittar över axeln hela tiden, är uppmärksam i områden där det varit våldsamt tidigare. Det är många kollegor jag pratat med som är rädda. Och jag vet flera som slutat på grund av hot och våldssituationer, säger han.

Pär Johansson menar att de begränsas i sitt yrkesutövande på grund av alla händelser.

– Vi måste få bättre förutsättningar för att göra vårat jobb – att hjälpa. Snart kommer någonting fruktansvärt att hända där besättningen kommer att bli riktigt drabbad om inte situationen vänder.

Enligt Anders Ygeman ska man nu utreda en eventuell lagskärpning för att försöka motverka den våldsamma arbetsmiljön för insatspersonal.

– Det ska vara kännbara straff om man ger sig på blåljuspersonal, säger inrikesministern enligt Expressen.

LÄS MER: Christopher, 29, skulle rädda man i nöd – då pissade någon på honom

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro