ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yoga jorden runt på resan

metro · 19 Jun 2006
Uppdaterad 16 Feb 2011

Hotell och retreater världen över satsar på lotusställningar och mantran

klar

Artikellänk är kopierad

Zandra-Berta Persson yogar utanför hotell Portixol, intill havet, på Mallorca.
Zandra-Berta Persson yogar utanför hotell Portixol, intill havet, på Mallorca.Foto: Binge Eliasson

Glöm spabehandlingar med kurbad, akupressur och bindvävsmassage. Åk i stället på en trendig yogaresa med löften om en själ i balans och en slankare och smidigare kropp. Mallorca, spanska solkusten, Portugal, Thailand eller Indien är bara några av alternativen som står till buds. Kändisar som Madonna, Sting, Uma Thurman och Gwyneth Paltrow har banat väg och gjort yogan trendig. Allt fler hotell flyttar nu fokus från lerinpackningar och turkiska bad till lotuställningar och mumlande av mantran. Det gäller inte minst på trendkänsliga Mallorca där hotellen köper in yogamattor, anställer yogalärare och där kommunen Calvia – en av Spaniens rikaste – har subventionerade yogapass för sina kommuninvånare. Ett av de första hotellen på ön som satsat på Yoga är svenskägda Puro. Där erbjuds gästerna dagliga yogapass på hotellets beachclub. – Det kändes som en bra grej att blanda lite spirituell verksamhet med beach, bar och mingel. Konceptet ”global treats” passar den moderna människan, se bara hur det är i Santa Monica och i Miami. Eftersom folk vill ha mer än sol och bad på sin semester kommer vi från och med i sommar att ha namnkunniga gästtränare på liknande sätt som vi har namnkunniga dj:er, berättar ägaren Mats Wahlström.

FLER ANLÄGGNINGAR Det som började med ett morgonpass har följts av fler. I slutet av juni öppnar Purobeach i Marbella och Mats Wahlström har planer på att öppna fler anläggningar i Dubai, Kroatien och i Portugal. Bland annat erbjöds deltagarna i förra årets surf-EM, som hölls i Portugal, yogapass speciellt framtagna för surfare. Området – Costa Carpricia – var inte dummare än att de passade på att marknadsföra sig som ett av Europas yogacenter. Men vill du ha mer än ”yoga light”-upplevelser är det till ett retreat du ska styra kosan. Där byts vardagens stress och bekymmer mot yoga, sol och bad med avbrott för goda och nyttiga långluncher lagade av nyskördade råvaror. Där försvinner vardagens alla måsten i takt med att andningstekniker och fokus på det egna jaget växer. Där är målet en själslig balans, på köpet får du en forskningsresa i din kropp och ditt sinne. Förr omgärdades retreatmiljöerna av en viss flummig enkelhet, i dag är det vackra moderna sparsmakade miljöer med all slags bekvämlighet.

RETREATCENTER En sådan retreatanläggning är la Serrania utanför Pollensa på norra Mallorca. En undangömd arkitektritad finca anpassad för olika slags retreat och workshops i en underskön miljö. Gården drivs av Tim Penell från Kanada och hans exsambo Martina från Wien. De hoppade av sina karriärer som fastighetsmäklare och modedesigner när de i slutet av 90-talet byggde sitt retreatcenter. – Vi har inte bara yogakurser med gästlärare, man kan även måla, skriva och vandra. Många kommer i grupper, andra på egen hand, berättar Martina. – Men vi vill inte ha folk som bara ”droppar” in, det är därför det är så svårt att hitta hit, skrattar hon. I Sverige har man i många år ordnat yogaresor till olika retreats, inom och utom landet. Eva Henje Blom på Yogayama i Stockholm berättar att många är tydliga med att de vill åka på en yogaresa till Mallorca. – Det är så många som redan känner till ön, dessutom är det relativt lätt att ta sig dit. Hittar vi ett vackert beläget ställe som passar blir det säkert en resa i höst, berättar Eva, som i dagarna åker ner till ön för att rekognosera. – Du behöver inte ha praktiserat yoga innan du reser, fortsätter hon. Utomlands är det vanligare att grupperna är blandade. Yoga är ingen tävling, den utövar man i sin egen takt.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro