ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yohio – killen som gör succé i lolitaklänning

TT Spektra · 17 Nov 2012
Uppdaterad 17 Nov 2012

klar

Artikellänk är kopierad

Yohio pratar om sin stil i Vakna med the Voice.
Yohio pratar om sin stil i Vakna med the Voice.

Han är 17-åringen från Sundsvall som tagit Japan med storm. I medierna beskrivs han som killen med dockutseende och lolitaklänning. Själv vill han bli uppmärksammad för musiken.

Yohio var bara 14 år när han för första gången besökte Japan. Han blev som liten fascinerad av den japanska världen med samurajer och manga. Nu har han medverkat i japansk TV inför miljontals tittare, haft flera spelningar i Japan och släppt sitt första album - på japanska.

– I Japan ses jag varken som svensk eller japan, utan något mittemellan. De ser mig som en inhemsk artist för att jag sjunger på japanska, säger Yohio, som talar flytande japanska. Att han blivit musiker kanske inte var helt oväntat med en gitarrist till pappa och en farbror som spelar i rockgruppen Takida. Sverige möter Japan I Tokyo är han känd för sin musik, men i Sverige är det mest fokus på hans utseende.

– I Japan bryr de sig inte om det utan fokuserar på musiken. I Sverige bryr man sig mest om hur jag ser ut och det kan irritera mig när folk inte fokuserar på musiken. Musiken är ju kärnan, säger Yohio.

Yohios musik tillhör genren som kallas "visual kei", Japans svar på glamrock. Genren bygger på image och det är vanligt att artisterna har en feminin look. Något som Yohio spelar hårt på.

– Kei betyder stil. Visuell stil när man spelar musik helt enkelt. Att jag klär ut mig är bara ett sätt att uttrycka mig. Det ligger något i mig som gillar att provocera, säger Yohio.

I våras gav han ut sitt första minialbum "Reach the sky". Nu jobbar han på fullängdaren som kommer nästa vår. Och budskapet är glasklart:

– Man ska skita i vad folk tycker, och göra det man vill.

Och Yohio struntar verkligen i vad folk tycker och har inga planer på att sluta med attityden.

– Om fem år vill jag att alla i Sverige ska veta vem jag är, men de behöver inte gilla mig. Min dröm är att spela på Tokyo Dome i Japan - de tar 50 000 personer.

Framöver har Yohio mycket på gång med nya skivan och turnerande. Det spekuleras i att han ska medverka i Melodifestivalen, något han inte vill bekräfta. Men han skulle gärna delta.

– Det skulle verkligen vara kul att vara med.

klar

Artikellänk är kopierad

TT Spektra
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro