ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

You Tube stäms på sju miljarder

Stockholm Ola Jacobsen · 14 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

You Tube stäms på sju miljarder MTV:s ägare Viacom stämmer internetsajten You Tube och dess nya ägare Google på en miljard dollar, cirka 7 miljarder kronor, i skadestånd för brott mot upphovsrättslagar.

Enligt Viacom finns över 160 000 klipp från företagets olika kabelbolag tillgängliga på den populära sajten You Tube.

Striden mellan Viacom och You Tube tog fart på allvar när Google köpte sajten för i storleksordningen 12 miljarder kronor. You Tube - som lever på att användarna delar med sig av bilder och videoklipp på allt från musikvideor, filmtrailer, skrattande bebisar, huskatter och fester som spårat ur - hamnade plötsligt i blåsväder.

Viacom krävde för en månad sedan att You Tube skulle plocka bort cirka 100 000 videoklipp, som man hävdar är skyddade av upphovsrätt. Viacom hävdar att You Tube och Google profiterar på dess upphovsrättsskyddade material för att locka tittare och annonsörer till sajten.

Viacom är långt ifrån ensamt om att försöka klämma åt You Tube. Storbolagen BBC, NBC, Universal, CBS och General Electric har alla hotat med stämningar, men i de fallen har man uppnått licensavtal som gör det möjligt för You Tube att fortsätta visa deras material.

Sajter där användarna själva till stora delar står för innehållet är internetbranschens stora guldkalv för närvarande. Sajten My Space såldes nyligen till Rupert Murdoch för cirka fyra miljarder kronor.

TT

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro