ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Moderaterna rasar efter SD-utspel – sämsta siffran någonsin

Aron Andersson · 22 Feb 2017
Uppdaterad 23 Feb 2017
Moderaterna backar i senaste opinionsmätningen från Yougov efter en period då partiledaren Anna Kinberg Batra bland annat öppna för att samarbeta med SD i sakfrågor.

Moderaterna backar i senaste opinionsmätningen från Yougov efter en period då partiledaren Anna Kinberg Batra bland annat öppna för att samarbeta med SD i sakfrågor. Foto: Maja Suslin / TT / Montage


Moderaterna minskar med 4,4 procentenheter i senaste opinionsmätningen från Yougov. Det är partiets sämsta notering sedan Yougov började mäta.

klar

Artikellänk är kopierad

I den senaste opinionsmätningen från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, uppger 17 procent att de skulle rösta på Moderaterna. Det är en minskning med 4,4 procentenheter från senaste mätningen, i januari. Minskningen är statistiskt säkerställd.

– Tolkningen måste vara att utspelet som Moderaterna kommit med inte har tagits emot väl av moderata väljare och att det i stället gynnat Centerpartiet, säger Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

LÄS MER: Yougov: Moderaterna tappar väljare till C och SD

Under januari gav Moderaternas Anna Kinberg Batra beskedet att hon är beredd att fälla regeringen med hjälp av SD och att hon kan tänka sig samarbeta med partiet i sakfrågor. Sedan dess har Moderaterna backat i flera mätningar. Resultatet i Yougov-mätningen är det lägsta partiet haft sedan Yougov började mäta för Metro för snart sex år sedan.

– Om det var Moderaternas syfte att de skulle återerövra röster från Sverigedemokraterna så har det inte lyckats, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

När Metro söker Moderaterna ger partisekreterare Tomas Tobé följande, skriftliga kommentar:

”Vi kommer jobba hårt för att öka vårt stöd efter denna tillbakagång. Moderaterna accepterar inte utvecklingen med ökat utanförskap och otrygghet i samhället. Sverige behöver fler poliser, fler enkla jobb och kortare vårdköer”.

Någon ytterligare kommentar om vad den låga siffran beror på vill partiet inte ge.

Centerpartiet går samtidigt framåt med 2,9 procentenheter. Sverigedemokraterna är fortsatt största parti i Yougovs mätning.

LÄS MER: Yougov: Här är tre ministrar som blir mer populära

pil
Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag?

Februari 2017 vs januari 2017

Moderaterna: 17,0 % (21,4 %)

Centerpartiet: 11,8 % (8,9%)

Liberalerna: 4,2 % (4,5 %)

Kristdemokraterna: 3,6 % (2,8 %)

Miljöpartiet: 3,9 % (3,9 %)

Socialdemokraterna: 23,5 % (21,5 %)

Vänsterpartiet: 8,1 % (8,1 %)

Feministiskt initiativ: 2,5 % (2,6 %)

Sverigedemokraterna: 23,9 % (24,7 %)

Annat parti: 1,4 % (1,6 %)

Källa: Källa: Yougov.

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 17-20 februari 2017. Sammanlagt har 1 510 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 121 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

LÄS MER: Statsvetaren: Inte omöjligt att M och SD bildar regering i framtiden

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro