ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Moderaterna stora vinnare – spurtar om Socialdemokraterna

Johan Wikén · 16 Mar 2016
Uppdaterad 6 Dec 2016
Moderaterna, med Anna Kinberg Batra i spetsen, ökade mest i mätningen.

Moderaterna, med Anna Kinberg Batra i spetsen, ökade mest i mätningen. Foto: Montage/TT


Moderaterna är de stora vinnarna i den senaste mätningen från Yougov – och placerar sig som näst största parti. "Det är som vanligt borgerlig kannibalism", säger statsvetaren Marja Lemne.

klar

Artikellänk är kopierad

Moderaterna ökar med 3,3 procentenheter och hamnar på 24,6 procent i den senaste väljaropinionen från Yougov – vilket är en signifikant förändring. De passerar därmed Socialdemokraterna och blir näst största parti i mätningen, som är utförd på uppdrag av Metro. Flyktingfrågan är fortsatt den överlägset viktigaste politiska frågan, enligt de svarande.

– Min tolkning av Moderaternas framgång är att de har blivit allt mer negativa till flyktingmottagande i sin politik, på ett tydligare sätt än regeringen, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

►LÄS MER: Kinberg Batra störst bland kvinnorna

Samtidigt som Moderaterna ökar så tappar Liberalerna signifikant till 3,7 procent.

– Det är som vanligt borgerlig kannibalism, som det brukar heta. Moderaterna går framåt och äter upp de små partierna ännu mer, framför allt Liberalerna den här gången, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet.

Förutom för Moderaterna och Liberalerna är alla förändringar inom felmarginalen. Sverigedemokraterna tappar något och hamnar på 24,9 procent – men fortsätter att vara största parti i mätningen. Även Vänsterpartiet tappar medan C och MP ökar.

I Yougovs undersökning tillfrågades också de intervjuade om vad de tycker om de olika ministrarna. Inrikesminister Anders Ygeman är populärast medan statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson hamnar i botten tillsammans med bostadsminister Mehmet Kaplan.

– Vi har en socialdemokratisk minister som har ett starkt folkligt stöd, det är Anders Ygeman. Samtidigt ligger statsministern i botten, det är anmärkningsvärt, säger Sören Holmberg.

Marja Lemne håller med:

– Det måste vara en skräck för Socialdemokraterna att statsministern ligger så lågt, säger hon.

Alliansens väljarstöd är 37,6 procent vilket innebär att de är större än de rödgröna som hamnar på 34,1 procent.

►LÄS MER: M: Blir ingen lagstiftning om lägstalöner

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro