ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Nu är SD Sveriges största parti

Emmelie Wallroth · 19 Aug 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015

Sverigedemokraterna går om både Moderaterna och Socialdemokraterna är därmed Sveriges största parti. Det visar den senaste väljaropinionen från Yougov.

klar

Artikellänk är kopierad

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, blir SD Sveriges största parti – för första gången någonsin i en politisk mätning. OBS: MONTAGE.
I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, blir SD Sveriges största parti – för första gången någonsin i en politisk mätning. OBS: MONTAGE.Foto: TT, Alamy

I den senaste väljaropinionen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro, blir SD Sveriges största parti – för första gången någonsin i en politisk mätning.

SD får 25,2 procent medan Socialdemokraterna hamnar på 23,4 procent och Moderaterna 21,0 procent, visar Yougovs undersökning. Sammanlagt har 1 527 intervjuer genomförts via Yougovs självrekryterade onlinepanel med män och kvinnor 18-74 år.

Sören Holmberg är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det här är inte sådär jätteöverraskande. Vi har sett den här tendensen länge, att SD är på väg att öka. Och orsaken till det är väldigt enkel, säger Sören Holmberg.

►LÄS MER: SD: Tabun kring invandringsfrågan har släppt

Han menar att en faktor till det ökade stödet för SD syns bland annat i att 46 procent av väljarna tycker att flykting- och invandringsfrågan är den viktigaste politiska frågan just nu, enligt Yougovs mätning.

– Det visar sig också att kriminalitet är en viktig faktor som motiverar stödet för SD. Det har vi haft mycket diskussion kring de senaste veckorna med ett antal otäcka mordfall som i bland visat sig ha involvering av flykting- och invandringsfrågan, säger Sören Holmberg.

Stina Morian, politisk expert, menar att Yougovs undersökning är utförd under ”speciella omständigheter”.

– Eftersom den är gjord i samband med morden på Ikea. Stämningen på nätet och i sociala medier var ju oerhört hätsk just då. Jag tror att det är en kulmen på en lång debatt som vi haft under en lång tid, säger Stina Morian.

Bara några dagar innan undersökningen utfördes uppmärksammades även SD:s kampanj mot tiggeri i Stockholms tunnelbana. Protesterna mot SD var då stora – någonting som experter menade gynnade SD.

LÄS MER: Forskaren: SD:s framgång unikt i svensk partihistoria

Stina Morian menar att det var längesedan politik handlade om vård, skola eller omsorg.

– Politiken har de senaste åren handlat om integration, invandring, flyktingar och tiggare. Och jag tror att ganska många blandar ihop begreppen och tycker att allting är samma sak. Där har de traditionella partierna helt misslyckats med att föra debatten i sin egen ringhörna.

Att siffrorna i Yougovs mätning skulle hålla i sig till nästa val tror hon inte – men menar att det är troligt att SD skulle kunna bli Sveriges näst största parti.

– Det är ett kapitalt misslyckade från både S och M. Det är en misstrosförklaring till alla andra partier än SD. Om de vill klara den här debatten måste de ta sig i kragen och fundera på hur de ska göra, det funkar inte att befinna sig i samma ringhörna.

– Klart att var fjärde svensk inte är rasist eller vill slänga ut invandrare, men däremot vill man röra om i grytan och att de andra partierna ska lyssna på deras oro. 

klar

Artikellänk är kopierad

Emmelie Wallroth
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro