ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Sista mätningen inför valet – så ligger partierna till

Linnea Bergman · 4 Sep 2018
Uppdaterad 5 Sep 2018

Det är bara dagar kvar till höstens val. Sverigedemokraterna är fortsatt största parti och Miljöpartiet backar. Det är några av resultaten i den sista Yougovundersökningen inför valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Valaffischerna tapetserar Sverige, debatterna avlöser varandra och det är valstämning i luften.

Metro har siffrorna kring hur alla partier ligger till från den sista opinionsundersökningen från Yougov innan valet.

För fjärde Yougovmätningen i rad är Sverigedemokraterna största parti, med 24,8 procent av rösterna. Partiet följs av Socialdemokraterna som andra största parti med 23,8 procent och Moderaterna som tredje största parti med 16,5 procent.

quotation startSå här i förväg kan man väl ändå se att vi skulle få två försvagade före detta stora partier, M och S, som har mycken stor intern besvikelse att hantera.quotation end

Sören Holmberg, professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tycker att den stora skillnaden i stöd för Sverigedemokraterna i olika opinionsmätningar är intressant inför valet på söndag.

Högst ligger Sverigedemokraterna just nu i Yougovs mätningar, tillsammans med Sentios senaste mätning där partiet fick 24,0 procent. I flera andra opinionsundersökningar ligger partiet i stället runt tjugoprocentstrecket. I Ipsos senaste opinionsundersökning fick partiet i stället 16,3 procents stöd. Inför valet 2014 var det dock många som underskattade SD:s stöd, konstaterar Sören Holmberg.

– Det känns onödigt att spekulera, men det är stora skillnader. Det råder stor osäkerhet i mätbranschen om hur det står till, säger han.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har tappat stöd sedan valet 2014, när Socialdemokraterna fick 31,0 procent av rösterna och Moderaterna 23,3 procent.

– Så här i förväg kan man väl ändå se att vi skulle få två försvagade före detta stora partier, M och S, som har mycken stor intern besvikelse att hantera, vilket gör det svårt att utifrån se hur de kommer att agera. Det kan fösa dem i famnen på varandra, men det kan också bli så att de försöker öka avståndet till varandra, kommenterar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, verksamma vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, verksamma vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet.

Ett parti som minskar i stöd i denna mätning är Miljöpartiet som hamnar under fyraprocentsspärren. Partiet fick 5,1 procent i augustimätningen och får endast 3,6 procent i denna mätning, en minskning som är statistiskt säkerställd.

Kristdemokraterna har ökat i flera opinionsundersökningar den senaste tiden. Partiet får 4,8 procents stöd och hamnar därmed för första gången sedan december 2016 ovanför fyraprocentsspärren i en Yougovmätning.

De tre rödgröna partierna är något större än Alliansen, och får tillsammans 36,8 procent jämfört med 33 procents stöd för Alliansen. I den sammanräkningen får man dock ha i åtanke att Miljöpartiet inte når upp till fyraprocentsspärren.

Men Alliansen skulle kunna bilda en regering även om de är mindre än de rödgröna, förklarar statsvetaren Sören Holmberg. I Sverige har vi så kallad negativ parlamentarism, vilket innebär att statsministern inte behöver ha en majoritet bakom sig för att kunna väljas. Det räcker med att majoriteten inte röstar emot.

quotation startSD, som ett betydligt större parti än 2014, kan ställa sådana krav på alla minoritetsregeringar att de helt enkelt får svårt att acceptera kraven. quotation end

Om Sverigedemokraterna röstar nej när talmannens fråga först går till Stefan Löfven, och i stället väljer att lägga ner sina röster när turen kommer till Ulf Kristersson så skulle han kunna bilda en Alliansregering.

– Vi får en Alliansregering om Ulf Kristersson kan acceptera det indirekta stöd det innebär att Sverigedemokraterna lägger ner sina röster, säger Sören Holmberg.

Ett annat alternativ om den här undersökningen hade varit ett valresultat skulle kunna vara en blocköverskridande regering.

– Detta då SD, som ett betydligt större parti än 2014, kan ställa sådana krav på alla minoritetsregeringar att de helt enkelt får svårt att acceptera kraven, kommenterar Jonas Hinnfors. 

Feministiskt intiativ får 0,6 procent jämfört med 2,1 procent i augusti. Partiet har inte hamnat ovanför riksdagsspärren i någon Yougovmätning under hela mätperioden sedan förra valet.

– Att Fi har hamnat utanför valrörelsen är uppenbart. Partiet har inte på något kraftfullt vis lyckats använda metoo-rörelsen. Inte heller har partiet så här i slutskedet lyckats ta plats i debatten efter bland annat Kristdemokraternas uttalande om ”genusflum”, kommenterar Jonas Hinnfors. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro