ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Socialdemokraterna tappar stort i stöd

Linnea Bergman · 21 Feb 2018
Uppdaterad 23 Feb 2018
Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar i stöd enligt den nya opinionsundersökningen från Yougov.

Stefan Löfvens Socialdemokraterna tappar i stöd enligt den nya opinionsundersökningen från Yougov. Foto: Andreas Hillergren/Aftonbladet/IBL Bildbyrå.


Stödet för Socialdemokraterna minskar stort, enligt den senaste opinionsundersökningen från Yougov gjord på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Socialdemokraterna går från ett stöd på 26,2 procent i januari till ett stöd på 22,4 procent i februari, enligt den nya opinionsundersökningen från Yougov.

Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, professor respektive professor emeritus i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, poängterar att man ska vara försiktig med att dra får stora slutsatser av en enskild mätning.

Men de menar båda att ett tapp i opinionsstöd för Socialdemokraterna delvis skulle kunna förklaras med att partiet haft stort fokus på lag och ordning.

– Mätningen utgör en kraftig varningssignal för Socialdemokraterna att deras valstrategi med fokus på brott och straff inte självklart fungerar, säger Jonas Hinnfors. 

Sjukvården toppar fortfarande listan över väljarnas viktigaste fråga, visar Yougovs mätning.

– Det är Socialdemokratins starka fråga. Men sjukvården har samtidigt fått mycket kritik, säger Sören Holmberg.

Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, verksamma vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors och Sören Holmberg, verksamma vid Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet.

Jämfört med valet 2014 tappar Socialdemokraterna till stor del väljare till Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, visar undersökningen.

– Vänsterpartiet kan plocka upp missnöjda vänstersocialdemokrater när Socialdemokraterna går till höger och när regeringen börjat prata mycket om lag och ordning är de inne på Sverigedemokraternas planhalva, säger Sören Holmberg.

Sverigedemokraterna är andra största parti i mätningen med 22,1 procent och Moderaterna tredje största parti med 20,5 procent.

Vänsterpartiet ökar från 7,8 procent till 10,0 procent, en ökning som dock inte är statistiskt säkerställd.

Om undersökningen hade varit ett valresultat hade Kristdemokraterna (2,6 %) och Miljöpartiet (3,4 %) åkt ur riksdagen. Liberalerna, som i januari månads Yougovmätning låg under riksdagsspärren, hamnar dock nu över spärren med 4,7 procent.

Det är fortsatt jämnt mellan de politiska blocken. Alliansen går här om de rödgröna som största block, dock medräknat Kristdemokraterna och Miljöpartiet som har ett resultat under fyraprocentsspärren.

– Det är ett tufft besked för regeringen och framförallt för socialdemokratin. Socialdemokraterna brukar vara dåliga i valspurter så de behöver nog ha lite fallhöjd, säger Sören Holmberg.

pil
Om undersökningen

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 16-19 februari 2018. Sammanlagt har 1 521 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 157 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro