ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Vänsterpartiet tappar väljare: "Mycket kannibalism på regeringssidan"

Linnéa Borgert · 19 Apr 2017
Uppdaterad 20 Apr 2017

Vänsterpartiet minskar till 6,3 procent i den senaste opinionsmätningen från Yougov. Samtidigt går Socialdemokraterna framåt och statsminister Stefan Löfven ökar i popularitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Även Miljöpartiet tappar väljarstöd. Endast 2,7 procent uppger att de skulle rösta på partiet om det vore val i dag. Samtidigt ökar Socialdemokraterna till 24,1 procent. Siffrorna är dock inte statistiskt säkerställda.

– Man kan säga att det är mycket kannibalism på regeringssidan eftersom S går fram, men både Mp och V backar. Framförallt är det intressant att se att Mp nu ligger mer under riksdagsspärren än vad Kristdemokraterna gör. Den utvecklingen har fortsatt och det verkar inte finnas någon botten där, säger Marja Lemne, statsvetare vid Stockholm universitet.

Vid de senaste fem mätningarna har Vänsterpartiet tagit emot 5-6 procent av väljarna som röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet 2014. I den senaste opinionsmätningen uppger däremot bara 3,1 procent av de som röstade på Socialdemokraterna i förra valet att de skulle rösta på Vänsterpartiet om det var val i dag.

Har inte fått igenom sina krav

Marja Lemne säger att partiet inte har varit särskilt synligt efter terrordådet i Stockholm och att det kan vara en tänkbar förklaring till tappet.

– De har varit ganska osynliga i det här. En annan förklaring kan vara att det har läckt väldigt mycket i förväg om vårbudgeten. Vänsterpartiets krav på förmögenhetsbeskattning, fastighetsbeskattning och återinförandet av det har ju inte fått gehör. Därför kan det uppfattas som lite verkningslöst att lägga sin röst där, säger hon.

Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, håller inte med om bilden av att det går bakåt för partiet.

”Det går rakt emot den SIFO-undersökning vi såg i helgen, när vi tvärtom gick upp till 8,2 procent, så det är svårt att av siffrorna utläsa någonting just nu. Min känsla är att det går uppåt, men det bygger på att det kommer nya medlemmar och mycket folk på våra möten. Vi betraktas som ett parti, ibland det enda, som står för någonting och inte är rädda för att säga det, oavsett vilket håll de politiska vindarna blåser”, skriver han i ett mail till Metro.

Stefan Löfven ökar i popularitet

Opinionsmätningen från Yougov visar också att statsminister Stefan Löfven (S) har ökat i popularitet efter terrordådet. Det är inte förvånande, menar Sören Holmberg, statsvetare vid Göteborgs universitet.

– Löfvens popularitet har ökat medan de andra står still. Socialdemokratin har gått fram och de har de gjort i andra mätningarna jag har sett också. Det bekräftar den gamla sanningen om att när vi får ett rejält hot i samhället, så brukar det gynna den sittande regeringen om de sköter sig någorlunda, säger han.

pil
Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval idag?

April 2017 vs mars 2017

Moderaterna: 15,6% (15,4%)

Centerpartiet: 12,8% (12,5%)

Liberalerna: 5,5% (6,5%)

Kristdemokraterna: 3,6% (3,0%)

Miljöpartiet: 2,7% (3,5%)

Socialdemokraterna: 24,1% (22,0%)

Vänsterpartiet: 6,3% (8,7%)

Feministiskt initiativ: 2,5% (3,4%)

Sverigedemokraterna: 25,6% (23,9%)

Annat parti: 1,3% (1,1%)

Källa: Yougov

pil
Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av YouGov under perioden 12-18 april 2017. Sammanlagt har 1 513 intervjuer genomförts via YouGovs panel med män och kvinnor 18-74 år, varav 1 191 uppgett partipreferenser. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,8% (procentenheter).

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro