ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: 1 av 4 svenskar kallar sig alltid för feminist

MARIT SUNDBERG · 7 Mar 2016
Uppdaterad 7 Mar 2016
Kristina Fjelkestam är professor i genusvetenskap på Stockholms universitet. 

Kristina Fjelkestam är professor i genusvetenskap på Stockholms universitet.  Foto: TT och Privat


Sverige anses vara ett av världens mest jämställda länder. Men bara en av fyra svenskar kallar sig alltid för feminister, enligt en undersökning av Yougov. Jag tror att man inte vill riskera att uppfattas som stridbar”, säger genusvetaren Kristina Fjelkestam.

klar

Artikellänk är kopierad

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov. Under perioden 12–15 februari har sammanlagt 1 526 intervjuer gjorts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre. Avvikelser i summan beror på avrundningar.
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov. Under perioden 12–15 februari har sammanlagt 1 526 intervjuer gjorts via internet med män och kvinnor 18 år och äldre. Avvikelser i summan beror på avrundningar.Foto: Grafik: Metro

Feminism är en ideologi som går ut på att ge kvinnor samma rättigheter och möjligheter som män. Inte särskilt kontroversiellt i Sverige, kan tyckas, men trots detta visar en färsk undersökning gjord av YouGov på uppdrag av Metro att enbart 27 procent av svenskarna kallar sig för feminister. 23 procent svarar att de bara gör det i vissa sammanhang.

Andelen som kallar sig för feminister i alla situationer har emellertid ökat med 5 procentenheter sedan förra året.

LÄS MER
Feministdebatten i Sverige styrs av arga genustroll

Yngre kvinnor, storstadsbor och de som röstar på något av de rödgröna partierna är klart mer benägna att använda sig av epitetet jämfört med äldre män, alliansväljare och boende i andra delar av landet. 

Enligt undersökningen instämmer bara 14 procent av svenskarna helt i påståendet att feminism är överspelat eftersom vi redan lever jämställt i Sverige. Samtidigt instämmer 25 procent av de svarande helt i att feminism är ett negativt laddat ord.  

Kristina Fjelkestam, professor i genusvetenskap vid Stockholms universitet, tror att den relativt stora motviljan att kalla sig för feminist bottnar i att man inte vill riskera att uppfattas som en jobbig person.   

– Begreppet feminism består av två delar. Den första, att människor ska vara jämlika oavsett kön, är egentligen väldigt okontroversiell och det tror jag att 99 procent av svenskarna instämmer i. Men del två, att man ska göra något åt saken, kan uppfattas som problematiskt, säger hon.

Kristina Fjelkestam menar att det lever kvar gamla idéer om ”den stridbara feministen”. Att stå upp för en sak väldigt starkt kan få folk att rygga tillbaka. I förlängningen handlar det om att människor ser det som att en stridbar person kan ta till våld. 

– I Sverige finns det fortfarande en fördomsfull syn om att kvinnor inte ska ta ton och käfta emot. I stället ska problem lösas i samförstånd. Men ibland kan man tvingas ta ton för att saker och ting ska förändras. 

Hon är ändå lite förvånad över att bara drygt en fjärdedel av svenskarna kallar sig för feminister i alla sammanhang, eftersom begreppet har blivit allt mer accepterat över tid. 

– Jag anser att begreppet är helt rumsrent, eftersom det används som term i den politiska diskursen. LÄS MER: Debatt – Vänstern smutsar ned ordet feminism

klar

Artikellänk är kopierad

MARIT SUNDBERG
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro