ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Det här skulle svenskarna rösta på i USA-valet

Natalie Demirian · 28 Sep 2016
Uppdaterad 21 Okt 2016
Hillary Clinton är USA:s nästa president, om svenskarna fick bestämma.

Hillary Clinton är USA:s nästa president, om svenskarna fick bestämma. Foto: Mikael Wallerstedt/Uppsala Universitet och TT/Montage


Natten till måndag möts Hillary Clinton och Donald Trump i en debatt. Vem som blir USA:s nästa president är högst oklart i den jämna kampen. Men enligt en ny undersökning från Yougov hade det blivit en lätt match för Hillary Clinton om svenskarna fick bestämma.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt undersökningen från Yougov, gjord på uppdrag av Metro, skulle 59 procent av svenska folket rösta på Hillary Clinton som USA:s nästa president om de hade möjligheten. Donald Trump får 9 procent av svenskarnas stöd. 

Erik Åsard, professor i nordamerikanska studier på Uppsala universitet, är inte ett dugg förvånad över det reslutatet.

– Man kunde snarare ha väntat sig ännu större övervikt för Clinton. Tidigare mätningar har också visat att svenskarna föredrar demokratiska presidentkandidater. De står normalt betydligt närmare oss vad gäller värderingar och inställningen i olika sakfrågor.

LÄS MER
Här är bilden på Hillary Clinton som alla snackar om

Han säger att den största skillnaden mellan amerikanska och svenska väljare är att amerikanska väljare ofta fäster större vikt vid sociala eller moraliska frågor som till exempel rätten till abort, vapeninnehav, dödsstraffet, samkönade äktenskap, religiösa värderingar och liknande.

Det som gör Donald Trump framgångsrik i USA tror han främst beror på ett utbrett missnöje med de etablerade politikerna.

– Men också en långvarig ekonomisk stagnation och oro bland särskilt republikanska väljare över ekonomin och framtiden för deras barn. En liknande politikertyp som Trump har svårare att nå framgång här i Sverige. Vi har ett helt annat politiskt system där partierna spelar en huvudroll och kandidaterna kommer i andra hand. Men missnöjespartier av olika slag har ju även haft framgångar här. 

LÄS MER
Det här skulle hända om Hillary Clinton blev president

32 procent av de svarande i Yougov-undersökningen har valt ”någon annan” eller ”vet inte” som svar på frågan om vilken kandidat de skulle rösta på.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro