ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Yougov: Inget lyft för S – trots partiets tuffare krav om integrationen

David Peterson · 16 Maj 2018
Uppdaterad 16 Maj 2018
Socialdemokraternas nya migrationspolitik har inte gett effekt i opinionen.

Socialdemokraternas nya migrationspolitik har inte gett effekt i opinionen. Foto: TT


Socialdemokraternas och Moderaternas tuffare migrationspolitik har inte gett något lyft i opinionen. Det visar den senaste opinionsmätningen från Yougov. "Det verkar vara svårt att vinna tillbaka väljare från SD," säger statsvetaren Sören Holmberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är fyra månader kvar till valet och partiernas kampanjer har dragit igång ordentligt. Socialdemokraterna har exempelvis nyligen lagt fram en ny och tuffare migrationspolitik, delvis för att försöka plocka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, enligt Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I stället har fler väljare sökt sig till SD och partiet ligger nu jämsides med Socialdemokraterna på 23 procent i opinionen, enligt den senaste opinionsmätningen från Yougov som görs på uppdrag av Metro. Även Moderaterna, som hamnar på 18 procent i mätningen, kan ha tappat väljare till SD, enligt Sören Holmberg.

– De två partier som tydligt har profilerat sig som mer flyktingkritiska har tappat medan SD som äger frågan i stället gått fram en aning. Den här strategin från Socialdemokraterna och Moderaterna med att lägga sig nära SD för att vinna väljare har hittills misslyckats, säger han.

Samtidigt har just flykting- och invandringspolitiken blivit en viktigare fråga för väljarna. 47 procent av väljarna ser frågan som en av de tre viktigaste.

– Det här är till fördel för Sverigedemokraterna för de uppfattas som det parti som har sakfrågeägarskap i flyktingfrågan.  Ju mer invandring diskuteras ju mer positivt kommer det att vara för Sverigedemokraterna, säger Sören Holmberg.

Ytterligare ett problem för Socialdemokraterna är de låga förtroendesiffrorna för statsminister Stefan Löfven (S), enligt Holmberg. Löfven placerar sig nu på den nedre halvan av listan över ministrarnas popularitet.

– Det är inte bra för en regering. Statsministern behöver kanske inte vara nummer ett men han behöver i alla fall vara på den övre halvan, säger Sören Holmberg.

De två blocken får exakt samma stöd på 35,6 procent i mätningen.

Om undersökningen:

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 11-14 maj 2018 har 1523 intervjuer genomförts med kvinnor och män från 18 år och uppåt. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder, region och röstfördelning vid riksdagsvalet i september 2014. Den maximala osäkerheten i undersökningen är +/- 2,9% (procentenheter).

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro