ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: KD ligger under spärren för tredje mätningen i rad

Natalie Demirian · 21 Sep 2016
Uppdaterad 21 Dec 2016
Ebba Busch Thors KD ligger illa till.

Ebba Busch Thors KD ligger illa till. Foto: Metro


Stödet för Kristdemokraterna har sjunkit. Enligt den senaste väljaropinionen från Yougov ligger partiet signifikant under spärren och skulle åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Sören Holmberg.
Sören Holmberg.Foto: Göteborgs Universitet
Marja Lemne.
Marja Lemne.Foto: Stockholms universitet

Kristdemokraterna får 2,9 procent i väljarstöd i den senaste mätningen från Yougov, utförd på uppdrag av Metro. Allianspartiet ligger därmed signifikant under fyraprocentsspärren och skulle därför åka ut ur riksdagen om det var val i dag.

LÄS MER
Yougov: Miljöpartiet under spärren – fjärde mätningen i rad

– Kristdemokraternas svaga ställning beror enligt min analys på att partiet gått klart till höger och där inte lyckats konkurrera med Moderaterna om väljare. Och i flyktingfrågan har M större trovärdighet än KD när det gäller den tuffa flyktingpolitiken, säger Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, och fortsätter:

– Ett bekymmer för KD som behöver stödröster i valen är att Alliansen kanske inte behöver KD:s röster efter valet 2018 om Alliansen kan tänka sig stöd av SD i riksdagen. Alliansen utan KD i riksdagen kan nå över femtio procent med indirekt stöd av SD i riksdagsvoteringar.

Även vid Yougovs två senaste mätningar har Kristdemokraterna legat under riksdagsspärren, men det är först nu som det är statistiskt säkerställt.

LÄS MER
Ny mätning från Yougov: MP rasar under riksdagsspärren

Marja Lemne, statsvetare vid Stockholms universitet och Södertörns högskola, säger att Kristdemokraterna är illa ute, om de inte profilerar en fråga som hamnar i hetluften.

– Trenden med att det går neråt i väljarstöd för KD är helt obruten. Inte någon gång finns det en liten ryckning uppåt. Det är inte säkert att Moderaterna kommer att kunna komma till räddning nästa gång.

Kristdemokraterna meddelar, via pressekreteraren Johanna Jämstorp, att de avstår från att kommentera undersökningen.

Inga förändringar på partinivå är statistiskt säkerställda i septembermätningen. 

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro