ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Yougov: Lägsta stödet för de rödgröna på ett helt år

Karolina Skoglund · 18 Mar 2015
Uppdaterad 20 Mar 2015

En majoritet av svenskarna är missnöjda med de resultat som den nya regeringen hittills nått fram till. De rödgröna får även det sämsta väljarstödet på ett år. Det visar en opinionsundersökning som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

De rödgröna partierna (S, MP och V) skulle endast få 40,5 procent av väljarnas röster om det vore val i dag. Samtidigt får M, C, FP och KD 37,2 procent. Det visar den månatliga opinionsundersökningen som Yougov gjort på uppdrag av Metro.

– Det är det svagaste stödet på ett helt år för de rödgröna. Socialdemokraterna ligger på under 30 procent. Det är en smärtgräns för dem. Om fler opinionsundersökningar visa samma sak kommer de helt klart börja bli oroliga, säger Stina Morian, politisk analytiker.

Att en ny regering tappar väljarstöd efter ett val är däremot inte särskilt ovanligt, menar Morian. – Att de går bakåt är inte så konstigt, det var samma sak för regeringen Reinfeldt. Det gör nästan alla det första året man regerar. I det här fallet har det ju dessutom varit ganska mycket veligheter från regeringens håll. De har inte blivit värma i kläderna ännu, vilket knappast gynnar dem.

Samma opinionsundersökning visar även att 55 procent av svenskarna är missnöjda med det resultat som den nya regeringen hittills nått fram till. Något som inte är fullt lika vanligt, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

– Om man tittar på hela 90-talet så var det inte särskilt ovanligt att väljarna var så pass missnöjda med sittande regering, både den röda och den blåa. Men nu under 2000-talet har det varit betydligt mer ovanligt. Den förra regeringen hade inte ett sådant här stpr missnöje under sin tid, säger han.

Han menar dock att även dessa siffror kan ha påverkats av den politiska kaoshösten. – Det har varit en väldigt konstig politisk höst. Alla låste varandra. Det är kanske först nu som regeringen har förmåga att börja komma med politiska förslag.

De partier som ökar i opinionsundersökningen är Kristdemokraterna, Folkpartiet och Feministiskt Initiativ. – Eftersom undersökningen är baserad på en självrekryterad onlinepanel så får man ju se de här siffrorna med en viss försiktighet. Men framförallt Kristdemokraterna har synts mycket i samband med partiledarbytet, vilket kan ha gynnat dem.

►LÄS MER: Ny mätning: KD och FP:s utspel har gynnat SD – får rekordstöd

Resultatet på frågan: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? 
      
      
       Februari 2015 inom parentes.
Resultatet på frågan: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Februari 2015 inom parentes.Foto: Resultatet på frågan: Hur skulle du rösta om det vore riksdagsval i dag? Februari 2015 inom parentes.
klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro